Young Welding Professionals International Conference az Óbudai Egyetemen





Két sikeres magyar rendezés, majd egy német és egy francia helyszín után, idén ötödször Egyetemünkön tartották a 5th Young Welding Professionals International Conference-t (YPIC2019) című rendezvényt a Magyar Hegesztési Egyesület, a MAHEG szervezésében, az International Institute of Welding támogatásával.












Az Óbudai Egyetemen július 4-6. között szervezett konferencia fő célja, hogy összehozza a világ minden tájáról a hegesztéssel és rokon technológiákkal foglalkozó fiatal szakembereket annak érdekében, hogy ismertethessék egymással kutatási eredményeiket, képet kapjanak a technológiák jelenlegi állapotáról, a trendekről, a fejlesztési lehetőségekről, a kihívásokról és megosszák egymással a kutatások és a munka során szerzett tapasztalataikat.


A tanácskozást Tóth Tamás, a MAHEG Ifjúsági Fórum elnöke nyitotta és mutatta be az elnökség tagjait, Prof Dr. Réger Mihály rektort, Dr. Gáti Józsefet, a MAHEG elnökét, valamint Bakos Leventét, a MAHEG újdonsült alelnökét, a YPIC alapítóját. A program rövid áttekintését követően felkérte Bakos Leventét a konferencia megnyitására, aki vetített képes előadásával tekintette át az elmúlt öt év eseményeit. Kiemelte, hogy a Magyar Hegesztési Egyesület kezdeményezte konferencia napjainkra jelentős nemzetközi elismerést szerzett, az International Institute of Welding világszervezet által jegyzet.



A megnyitón Prof. Dr. Régér Mihály rektor házigazdai köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a YPIC2019 megrendezésére ismét az Óbudai Egyetemen került sor. Hangsúlyozta, hogy az Egyetem nyitott a fiatal mérnök generáció tehetséggondozásának újabb és újabb lehetőségeire, támogatja nemzetközi szakmai rendezvényeken való megjelenésüket, tudományos kutatási eredményeik publikálását.


A konferencia plenáris előadását Ernest Levert, az IEEE Task Group Young Leaders elnöke, az American Welding Society korábbi elnöke, a Lockheed Martin hadiipari cég (USA) fejlesztőmérnöke tartotta „Keeping Cool in Space” címmel. Az előadás a NASA korábbi megrendelésére kifejlesztett technológiát, az űrállomások hűtőrendszerének hegesztését mutatta be. Hangsúlyozta, hogy az űrhajózás területén alkalmazott hegesztett kötéseknek az iparban általánosan alkalmazott átvételi szinteknél sokkal szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük. Utalt arra, hogy a 17.500 mérföld/órával száguldó űrállomás bármely varratának tönkremenetele „az űrhajósoknak viszonylag rossz napját” eredményezheti.


A délelőtti programot „rapid ismerkedés” követte, melynek során forgószínpad-szerűen mutatkoztak be egymásnak a résztvevők, mely hozzájárult a hátralévő mintegy két napos program közvetlen és oldott hangulatú lebonyolításához.


A délelőtti szekciót követően az Arany fokozatú szponzor bemutatkozásával kezdődött a délutáni program, melynek során az Orbitalum Tools GmbH prezentációja az orbitális hegesztés eljárását mutatta be és szemléltette a technológia iparági alkalmazási lehetőségeit.


A szekcióülésen és az azt követő poszter bemutatókon a résztvevők az duplex acélok, és a polimerek hegesztésével, az elektron- és lézersugaras hegesztéssel ismerkedhettek meg. Betekintést nyerhettek a vákuumban történő lézersugaras hegesztésbe, a polimerek hegesztési mechanizmusaiba, a duplex acél TIG hegesztett kötései tulajdonságaiba, illetve a lézersugaras hegesztés folyamatai monitorozásába. Az első napot magyaros konferencia vacsora zárta.


A július 5-ei program plenáris előadója dr. Kővágó Csaba, aki a „Breating protection during welding - Smoked mice and men” című előadását halgatthatták meg a résztvevők, majd a reggeli szekció során megismerkedhettek az alumínium-réz ellenállás ponthegesztés sajátosságaival, a duplex acélok hegesztése során a védőgáz nitrogéntartalmának szerepével, valamint a titán ötvözetek porbeles huzalú TIG hegesztésének jellemzőivel. A délelőtti második szekció az additív gyártástechnológiát vette górcső alá, áttekintve a korszerű, iparban robbanásszerűen terjedő eljárásokat és azok tulajdonságait.


Ebédet követően a „Welding Quiz and Workshop” várta a résztvevőket, melynek során konferencia támogatói – az Orbitalum Tools GmbH, a Crownn International Kft., az FGF Kereskedelmi és Képviseleti Bt., a Flexman Robotics Kft., a Froveld Kft., a Hegpont Kft., valamint a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés – által összeállított feladatokat oldották meg a résztvevők.


A gazdag szakmai programot követően Gála vacsora zárta a hivatalos programot. A konferencia harmadik napján fakultatív városnézésre hívták a szervezők a résztvevőket. Megismerkedhettek a budai vár, a Gellért-hegy, a budapesti belváros, a Szent István Bazilika nevezetességeivel, a belváros lüktető hangulatával. A programsorozat egy magyar borbárban elfogyasztott közös ebéddel zárult.


A hazaiak mellett 11 országból – Algériából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Izraelből, Japánból, Lengyelországból, Romániából, Dél-Koreából, Ukrajnából és az Egyesült Államokból – érkezett ifjú hegesztők részvételével megtartott konferencia elérte célját. Az előadások és az azokhoz kapcsolódó viták, a kávé és ebédszüneti konzultációk mind-mind hozzájárulnak a tapasztalatok cseréjéhez, az ismeretek átadásához, és a tapasztalatok megvitatásához és nem utolsó sorban a személyes kapcsolatok építéséhez. További információ a www.YPIC2019.com felületen érhető el.


A jövő évi YPIC2020, 6th Young Welding Professionals International Conference lebonyolítására 2020 május 19-22. között Ukrajnában kerül sor.








Frissítve: 2019.07.17.

Legfrissebb cikkek