5 éves az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar

Jubileumi diplomaátadó rendezvénnyel ünnepelt a Városház téren az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, amely idén lett 5 éves. Az önálló műszaki Kar neve a tartalmas éveknek köszönhetően eggyé vált a székesfehérvári műszaki felsőoktatással, amely az önkormányzat, a gazdasági szervezetek és az intézmény „szövetségén” alapul. Ennek megfelelően az ünnepségen Dr. Cser-Palkovics András SZMJV polgármester, Földesi Gabriella kancellár, Prof. Dr. Kovács Levente rektorhelyettes, Zerényi Zoltán az IBM Közép-európai igazgatója, Dr. habil. Györök György dékán is részt vett.

2014. július 1. napján jött létre az ÓE Alba Regia Műszaki Kar a Kormány 1139/2014. (III. 14.) Korm. határozatával. Két, közel 50 éves szakmai múlttal rendelkező felsőoktatási képzéseket folytató intézmény, a NymE Geoinformatikai Kar és az ÓE Alba Regia Egyetemi Központ szervezeti integrációjával született meg az új székesfehérvári műszaki kar.


Az ünnepségen Dr. Cser-Palkovics András SzMJV polgármestere köszöntötte az egyetemi kart, kiemelte: „A mai nap a bizonyítéka, hogy jó döntések születtek: mind az állam, a kormányzat részéről, mind az egyetemi vezetés részéről, mind a gazdasági szereplők és az Önkormányzat részéről – amikor ezt az együttműködést kihasználva megerősítettük az egyetemi képzés struktúráját Fehérváron, és létrejött az Alba Regia Műszaki Kar.” Kiemelte a duális képzési struktúra fontosságát, valamint a munkaerő vonatkozásában a felkészült, a 21. század kihívásainak megfelelő tudással rendelkező fiatalok szerepét, akik segíthetik a nemzetgazdaságot és ha helyben maradnak, akkor Székesfehérvár gazdaságát is. 


Zerényi Zoltán, az IBM Közép-európai igazgatója is köszöntötte az öt éves egyetemi kart és a végzős hallgatókat. A fiatal mérnökök új látásmódjára, megközelítéseik fontosságára hívta fel a figyelmet, mely egy cég fejlődése szempontjábol igen jelentős ismérvek. Megemlítette, hogy a társadalom jövője szempontjából az új technológiák megjelenése együtt kell, hogy járjon a gyorsan változó feladatokra, tevékenységekre való felkészítéssel is. Az IMB többek között ezért is kötelezte el magát a duális képzés rendszere mellett, ahol az első hallgatók idén végeztek.  


Prof. Dr. Kovács Levente rektorhelyettes, aki 2019. július 15. napjától az Óbudai Egyetem új rektora, ünnepi beszédében megjegyezte, hogy az egyetemi működés szempontjából fontos a felvételi létszám, a kibocsátott hallgatók létszáma, de az intézmény életének egyik legszebb eseménye a diplomaátadó. „Ez a diploma, egy olyan brand, amely ma hazánk egy meghatározó műszaki felsőoktatási intézményének sajátja.” A duális képzésekkel kapcsolatban kiemelte: „Négy év elteltével több, mint 140 hallgató tanul ebben a rendszerben – ami a kollégák áldozatos munkájának, a hallgatók tevékenységének, illetve a város és az ipar által biztosított háttérnek köszönhető.”


Dr. habil. Györök György dékán ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Az Alba Regia Műszaki Kar megalakulásától büszkén vállalja kettős kötődését. Az oktatott, a művelt tudományterületeken szakmai kapcsolatainkkal, az iskoláinkkal, tudományos hátterünkkel az Óbudai Egyetemhez kapcsolódunk, míg ipari, munkaerő-piaci kapcsolatunk ide köt Székesfehérvárra. E kettős erőtérben – az állandó elvárások, az alkalmazkodás szerint – működünk, és folyamatosan határozzuk meg és határozzuk újra a kar működését, az oktatási kínálatunkat.” Megjegyezte, hogy a jövőben fontos lesz a nyitottság az új módszerekre és a reziliencia képessége kiemelten fontos lesz egy olyan korban, amikor olyan válaszokat kell megfogalmazni, amelyekhez most még nem tartoznak kérdések. 2015-ben az Alba Regia Műszaki Karon indult el a duális képzési rendszer az Óbudai Egyetemen belül és 2019-ben már ebben a képzési formában végeznek az első mérnökinformatikus hallgatók. A 8 fő duális hallgató képzésében az Albacomp, IBM Client Innovation Center, SIMON Műanyagfeldolgozó, Karsai Holding Zrt., VIDEOTON Holding Zrt. vett részt, így a diplomaosztón a vállalati partnerek képviselői az egyetemi kar vezetőjével együtt adták át a diplomákat.


Az ünnepség keretében 228 fő vehetett át elismerést, ebből az arany- és ezüstdiplomák száma 56, a hagyományos képzésben (földmérő és földrendező mérnök, mérnök informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök BSc, mechatronikai mérnök MSc) tanulók részére kiadott oklevelek száma 148, valamint szakirányú továbbképzésben végzettséget szerzők száma 23.


2019. év további különlegessége, hogy először végeztek a Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés keretében szakmérnök szakemberek, összesen 9 fő.  


Dékáni dicséretben részesült Dr. Halász József egyetemi docens, Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata egyetemi docens és Bácsai Tamásné gazdasági felelős. Takács Lolita HÖK elnök köszöntötte az ifjú mérnököket, s az Egyetem közösségteremtő erejéről beszélt. Bokor Sára a végzősök nevében mondott beszédében arról emlékezett meg, hogy az alma mater második otthonukká vált az eltelt évek alatt. Köszönetet mondott a szülőknek, a diáktársaknak, az oktatóknak és a városnak a támogatásért, a hallgatóknak szervezett programokért, a lehetőségekért. Az ünnepség szalagfelkötéssel zárult.


A rendezvény ünnepi hangulatához a Stringers Vonósnégyes, Gesztesi Alexandra, és Fornai Miklós is hozzájárult zenei játékukkal.


Frissítve: 2019.07.09.

Legfrissebb cikkek