A „Sumákok” győzelmét hozta, a IV. Bejczy Antal Műszaki Innovációs Emlékverseny Székesfehérváron

A 11 középiskolából 18 csapat részvételével megtartott emlékversenyen a versenyzők egy-egy robotépítő készlet segítségével, 3 feladatot hajtottak végre január 25-e és június 30-a között. A feladatokat a verseny weboldalán keresztül kapták meg hónapról hónapra. A megoldásról egy youtube-ra feltöltött videót kellett beküldeni a határidők lejárta előtt. A megoldásokat három tagú zsűri pontozta, kizárólag a beküldött videók alapján.

A január óta tartó, többfordulós innovációs megmérettetést a „Sumákok” csapata nyerte a Széchenyi Szakgimnáziumból, dobogóra állhatott még a Teleki Gimnázium és a Hunyadi Szakgimnázium csapata.

Dr. habil. Györök György, az ÓE AMK dékánja a díjátadón méltatta Bejczy Antal professzor munkásságát, az űrkutatás során elért eredményeit. A fiatalokhoz szólva, teljesítményüket elismerve a technika művészetének fontosságáról beszélt, amely egyszerre játékos és komoly formát is ölthet.

Az önkormányzat részéről Mészáros Attila alpolgármester elmondta, a kezdetek óta szívesen támogatják a verseny megrendezését. „Néhány éve az egyetem és az Önkormányzat komoly munkába kezdett, hogy megfelelően képzett munkaerővel szolgálják ki a város fejlődő, átalakuló és felgyorsuló iparát. Az ÓE AMK-n minden képzés adott. A fiatalok érdeklődésének felkeltésére fontos eszköz a Bejczy-emlékverseny.”

„Nem lehet elég korán kezdeni, hogy a jövőt építsük” - fogalmazott Zerényi Zoltán, a versenyt támogató IBM közép-európai vezetője. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevő fiatalok megtalálták azt a tevékenységet, ami később a szenvedélyükké válik. Bejczy Antal sem kötelességből, hanem kedvtelésből kezdte el művelni a robotika tudományát.

„A résztvevők bizonyságot tettek arról, hogy jó közösen alkotni. Az eddig ismert világunk gyökeresen meg fog változni a követező években. A Bejczy-emlékverseny két okból is unikális: példázza a kreativitást, az innovációt és azt, hogy magányos útkeresés helyett jobb a közösségben, a hálózatban való alkotás” – mondta Domokos Tamás, a Titkok Háza tudományos élményközpont ötletadója.

A versenyt a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium SUMÁKOK nevű csapata nyerte. A diákok megkapták többek között a Titkok Háza nagyértékű anyagi felajánlását és saját tulajdonba az ÓE AMK-tól kölcsönkapott verseny során használt LEGO robotépítő készletet. A második helyen a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola TBG ROBOTOCS nevű csapata végzett, míg harmadik lett a ROBODOCTORTS csapat a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumból, akik az IBM által felajánlott díjakkal gazdagodtak.
Frissítve: 2020.10.15.

Legfrissebb cikkek