Különleges nyári kurzusok az Óbudai Egyetemen

Nyáron sem áll meg az élet hazánk második legnagyobb műszaki egyetemén, ugyanis az Óbudai Egyetem karai különleges nyári kurzusokat szerveznek az ország több pontján az általános iskolások, középiskolások és felsőoktatásban tanulók számára.
Az Óbudai Egyetem idén négy városban hirdetett általános iskolásoknak szóló, többnapos nyári gyerekegyetemet, ahol a diákok bepillantást nyerhetnek az informatika, valamint a műszaki tárgyak izgalmas világába. Székesfehérváron, Balassagyarmaton, Edelényben és Salgótarjánban kifejezetten a 8-14 éves korosztály számára összeállított informatikai programok és tematika teszik lehetővé, hogy a résztvevők elsajátítsák a programozás alapjait.


A program során olyan izgalmas témákkal ismerkedhetnek meg a fiatalok, mint a robotika, a programozás, Lego robotok építése és programozása, 3D tervezés és nyomtatás technológiája. A táborozók többek között találkozhatnak a Leopoly VR (Virtuális Valóság) 3D modellező szoftverrel, amely lehetővé teszi a 3D-s szobrászkodást virtuális valóságban. A programozási alapismeretek sem hiányozhatnak az Óbudai Egyetem nyári egyeteméről, ezért több programozási környezet lesz a diákok segítségére a tábor során.


A BBC Micro:bit egy világszerte nagyon népszerű miniszámítógép, amelynek programozásával nem csak a mobiltelefonok applikációnak fejlesztésére lehet felkészülni, hanem akár robotok irányítására is. A táborozóknak lehetősége nyílik játékos formában megismerni ezt az eszközt. A Pocket Code egy grafikus alkalmazás fejlesztő eszköz, mellyel gyorsan és egyszerűen lehet okostelefonra / tabletre programokat fejleszteni. A résztvevők játékos foglalkozásokon sajátíthatják el a LEGO robotok mozgatásához szükséges programnyelvet.


A tábornak az idei évben is Székesfehérváron az Alba Innovár Digitális Élményközpont ad otthont. Itt található Alba, egy Pepper típusú robot, mely jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható legfejlettebb robot. A táborban az Alba Innovár Digitális Élményközpont munkatársai először bemutatják a robotot a gyerekeknek, majd közelebbről is megismerkedhetnek a működésével.


A gyerekegyetem zárásaként a diákok egyénileg, vagy csoportosan is bemutathatják egyfajta E-Élménynaplón vagy Blogon keresztül, hogy milyen élményekkel gazdagodtak az ott töltött idő alatt, bejegyzéseket írhatnak, képeket és videókat készíthetnek okostelefonjaikon.


Dr. Felde Imre, az Óbudai Egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese szerint az Óbudai Egyetem a nyári gyerekegyetemmel újabb lépéseket tesz a műszaki- és természettudományos ismeretek népszerűsítése érdekében. Az intézmény folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogy a tudomány, a kutatás, a fejlesztés és az innováció világa az általános iskolások számára játékos, könnyed formában legyen megismerhető.


Akurzusok időpontjai és helyszínei a következő linken tekinthetők meg: 


https://www.stemhungary.com/hu/eventAz Óbudai Egyetem által rendezett nyári gyerekegyetem a magyar állam és az Európai Unió EFOP-3.4.4-16-2017-00019 projektjének köszönhetően valósul meg.


Frissítve: 2019.06.20.

Legfrissebb cikkek