Ismét elnyerte a Családbarát munkahely címet az Óbudai Egyetem

A tavalyi évet követően 2018-ban is sikeresen pályázott az Óbudai Egyetem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által immár nyolcadik alkalommal kiírt Családbarát Munkahely Pályázatra. A felsőoktatási intézmény ezzel már második alkalommal vehette át az elismerést. Az idei díjkiosztó rendezvénynek az Óbudai Egyetem adott otthont október 8-án. Az eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntőjét követően adta át a nyertes pályázóknak a díjakat.

Idén az Óbudai Egyetem volt a házigazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által kiírt, „A Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” című, megújított pályázat díjátadójának. A 42 nyertes összesen 75 millió forintos keretből eltérő összegű támogatásra, 6 pályázó pedig a Családbarát munkahely cím viselésére jogosult.

„Nagy megtiszteltetés Egyetemünk számára, hogy a Családbarát munkahely díjátadó ünnepség ezen évben, a pályázat életében először felsőoktatási intézményben kerül megrendezésre” – kezdte köszöntő beszédét Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora. Kiemelte az Óbudai Egyetem, mint felsőoktatási intézmény sajátos helyzetét, mivel itt egybeépül a családbarát munkahely és a családbarát egyetem fogalma, itt két szinten érvényesül ez a gondolkodásmód a 900 fő körüli munkatárs és a 12 ezer hallgató vonatkozásában is. A felsőoktatási intézmény rektora arról is beszélt, hogy, fontos a tanulmányokon túl a hallgatók lelki fejlődését is elősegíteni. Az egyetem szerepvállalása ez a Harmadik Misszió, mely egyre jelentősebb és erőteljesebb. A tavaly elnyert pályázati támogatással számos program valósult meg, ilyen az újonnan bevezetett szabadon választható „Családi életre nevelés” tantárgy, valamint a párkapcsolati tréningek is – tette hozzá.

„Ma nagyon sokat kell dolgozni, egyre több az olyan egyetemista, főiskolás, aki a tanulás mellett is munkát vállal” – fogalmazott köszöntőjében a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kiemelte, hogy a kormány munkaalapú társadalmat hirdetett, a foglalkoztatási adatok is mutatják, hogy milyen magas szintet sikerült elérni.

Az államtitkár tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy az álláshirdetők között kifejezetten családbarát munkahelyeket is lehet találni, ez a cím már versenyképességet jelent. „Ez nem arról szól, hogy az ilyen helyeken kevesebb a munka, rövidebbek a munkanapok és hosszabbak a hétvégék. Jól kell dolgozni, de tekintettel vannak arra, hogy a munkavállalóknak családi hátterük van, a munkahelyi vezetők tudnak erről és elfogadják azt, hogy otthoni kötelezettségek is léteznek. Jobb a termelékenység, hatékonyabban tudják az emberek a munkájukat végezni, ha a családi életükhöz támogatást kapnak” – fejtette ki Novák Katalin. Hozzátette: a most zajló közigazgatási átszervezésnél a családbarát szempont is érvényesülni fog. Külön felhívta a figyelmet azokra, akik gyermekvállalás előtt állnak, akiknek még meg kell találniuk a párjukat. Mint mondta: rájuk is tekintettel kell lenni, csakúgy, mint azokra, akik az idős szüleiket ápolják.

Az EMMI 2017-es Családbarát Munkahely pályázatán az Óbudai Egyetem az „I love ÓE – ÓE loves Me” projektjével nyerte el a címet, és ennek köszönhetően az intézmény alkalmazottai és hallgatói számára széles körű programot valósított meg – tájékoztatta a hallgatóságot Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese. A felsőoktatási intézmény családbarát aktivitásai a családi napoktól, a rajzversenyen, a munkahelyi egészségügyi szűréseken, a mentálhigiénés tanácsadáson, a Williams Életkészségek Programon, a Baba-mama/papa klubok országos találkozóján át a hallgatóknak bevezetett új tantárgyak bevezetéséig terjedtek. Idén civil szervezetekkel együttműködési megállapodások kidolgozására is sor kerül, az első megállapodást október 18-án, az MTA-n írja alá az Óbudai Egyetem a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal. A rektorhelyettes az eddigi jó gyakorlatok mellett az egyetem jövőbeli terveit is, így például a „Természet hangja” tematika köré szerveződő családi napot, az egészségügyi szűrőnap-sorozatot, a „Felelős HR” címmel rendezett országos workshopot, a párkapcsolati tréningeket, a férfi és apa szervezetekkel való kapcsolatfelvételt, valamint a csatlakozást a GE „Dolgozó szülők napja” rendezvényéhez.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke előadásában megjegyezte, hogy amikor Kopp Mária pszichológus 2009-ben megalakította a Népesedési Kerekasztalt, hangsúlyozta, hogy az egyetemeket családbaráttá kell tenni. Az elmúlt 7 év eredménye 1589 pályázó, 953 családbarát munkahelyi intézkedés, 293,5 millió forint megítélt támogatás, 160 ezer elért munkavállaló. Munkahelytípus szerint a költségvetési szervezetek kiemelt szerepet játszanak, és több cég, szervezet van, amely nem első alkalommal nyert a pályázaton. Rendezvények, gyermekek felügyelete és az atipikus foglalkoztatási forma a leggyakoribb családbarát eszköz.
Frissítve: 2021.04.20.

Legfrissebb cikkek