Hét karon mintegy 120 pályaművet mutatnak be az ÓE Tudományos Diákköri Konferenciáján

A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye. Az Óbudai Egyetem az 57-dik TDK konferenciájára is számos érdekes, eredeti ötletet feldolgozó pályamű született. A mai kari megnyitók és szekcióüléseket követően május 24-én hirdetnek eredményt, és jutalmazzák a nyertes művek szerzőit és a konzulenseket.

Az Alba Regia Műszaki Karon Dr. Habil. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon Dr. Horváth Richárd kutatási dékánhelyettes, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon Dr. habil. Molnár György dékán, a Keleti Károly Gazdasági Karon Dr. habil. Csiszárik Kocsir Ágnes kutatási dékánhelyettes, a Neumann János Informatikai Karon Dr. Eigner György dékán, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon Dr. Csanák Edit kutatási dékánhelyettes, az Ybl Miklós Építéstudományi Karon pedig Dr. Fáczányi Zsuzsanna PhD kutatási dékánhelyettes megnyitóját követően kezdődtek meg a szekcióülések és a pályaművek bemutatása.

A mintegy 120 dolgozat számos érdekes és innovatív témát dolgoz fel, így készült munka a barlangok 3D-s modellezéséről fotók alapján, vagy például arról, hogy a középiskolai tankönyvek tartalma hogyan gazdagítható a kiterjesztett valóság segítségével. Született pályamű a vízimolnárok mára kihalt szakmájáról, az ölelő sarkok pszichológiai jelentőségéről, de városismereti telefonos applikációt is terveztek mesterséges intelligencia segítségével.

A részletes ismertető itt érhető el.

Az Óbudai Egyetemen végzett tudományos diákköri munka sikerességét bizonyítja – korábbi cikkünkben közöltek szerint –, hogy az idén tavasszal megrendezett 36. Országos Tudományos Diákköri Konferenciáján hallgatóink korábbi eredményeinket túlszárnyalva hét első helyezést nyertek el. Hasonlóan szép sikereket kívánunk a ma bemutatkozó hallgatóknak is.

Az Óbudai Egyetem TDK tevékenységét és konferenciáit támogatja a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt "Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása" című pályázata (NTP-HHTDK-22).



Frissítve: 2023.05.11.

Legfrissebb cikkek