Konferencia az energiatudományokról

Energetika, korszerű anyagok, orvos-diagnosztika, kutatás-fejlesztés és oktatás témában tartott szakmai konferenciát az Óbudai Egyetem és az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont a közelmúltban.

A konferencia témája az Óbudai Egyetemen az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont és az Óbudai Egyetem közötti együttműködés volt. Az eddigi kapcsolat sikerességét mutatja, hogy az egyetem három doktori iskolájának 11 hallgatója az Energiatudományi Kutatóközpontban végzi kutatómunkáját.



A rendezvényt Prof. Dr. Gulácsi László, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese nyitotta meg. Ezután Dr. Horváth Ákos az EK főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében rámutatott, hogy a doktori iskolákon túl már az MSc és BSc képzés időszakában is számos lehetőség kínálkozik az együttműködésre. Példaként említette, hogy az Ybl Miklós Építéstudományi Kar 50 hallgatója épülettervezési projektfeladatán dolgozik a több mint 50 épülettel rendelkező KFKI telephelyen.

A konferencia első szekciójában Dr. Balázsi Katalin laboratóriumvezető beszélt az intézetben végzett anyagtudományi kutatásokról. A laboratóriumban előállított kerámia anyagokat használják a Gripen vadászgépek kipufogójának bevonataként, a Ferrari autók fékjeiben vagy orvosi implantátumokban.

Dr. Fábián Margit tudományos főmunkatárs, a nukleáris és energetikai kutatás-fejlesztésről számolt be. Szó volt az atomerőművekben használt szerkezeti anyagok vizsgálatáról, amelynek eredményei a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbításához járultak hozzá. Különösen érdekesek a voltak az EK-ban működő atomreaktorhoz kapcsolódó kutatási témák és a fúziós reaktorok számára kifejlesztett, gyorskamerás mérési módszerek.



A szerteágazó kutatási témák közös eleme, hogy különböző szakterületek találkoznak egy kutatócsoportban. Az Óbudai Egyetemen tanuló gépész, villamosmérnök és informatika szakos hallgatók számára egyaránt nyitott a lehetőség, hogy nyári gyakorlaton vagy egy TDK munka során közelebbről megismerkedjenek egy kutatási területtel.

Dr. Balázs László intézetigazgató előadásában egy most induló, ipari partnerek adományaira alapozott intelligens útvilágítás projekt példáján mutatta be, hogy a két intézmény közötti együttműködés kölcsönösen előnyös: az egyetem hallgatói hozzáférnek az EK kutatási infrastruktúrájához, az EK pedig a hallgatókon keresztül motivált munkatársakkal erősíti kutatócsoportjait.

Az eseményen az Óbudai Egyetem három doktori iskolájából egy-egy hallgató is beszámolt kutatási eredményeiről.
Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek