Kiberbiztonsági mérnöki

A KÉPZÉSRŐL

Célunk a kiberbiztonság rendkívül széles területén olyan interdiszciplináris elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező mérnökök képzése, akik képesek az informatikai rendszerek kiber- és információbiztonsági követelményeit szem előtt tartó összetett védelmi architektúrák tervezésére, üzletmenet folytonosságának biztosítására, a megvalósítási folyamatok megszervezésére és irányítására, valamint a megvalósult rendszerek megfelelőségi követelményeinek ellenőrzésére, betartatására. A végzett mérnökök képesek lesznek a szakterületükön kutatási- fejlesztési feladatok ellátására és hasonló csoportok önálló irányítására, képesek lesznek átlátni a kiberbiztonság számos területe közötti összefüggéseket és kihívásokat, úgy, mint információ biztonság, audit elvárások, kritikus infrastruktúrákkal szembeni biztonsági elvárások, illetve technikai és technológiai védelmi megoldások (folyamatok és technológiák egy biztonsági műveleti központban, a kommunikáció biztonsága, az adattárolás biztonsága, eszközök védelme). A mesterfokozat megszerzése feljogosít a doktori képzésben való részvételre.
A végzett hallgatók felkészültek tanulmányaik doktori iskolában történő folytatására.

KINEK AJÁNLJUK?

Informatikai, kiberbiztonsági és állami vállalatok munkavállalóinak, akik speciális ismeretekre szeretnének szert tenni a kiberbiztonság területén. Olyan mérnököknek, akik szeretnék átképezni magukat erre a rendkívül fontos, fejlődő területre.

KÉPZÉSI TERÜLET

Műszaki

ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEK

Biztonsági Műveleti Központokban, kritikus informatikai infrastruktúrát, informatikai rendszereket üzemeltető, fejlesztő gyártóknál, vállalatoknál, melyek az IT rendszerek sérülékenységére és védelmére fókuszálnak.

FŐBB TANTÁRGYAK

Kriptografia és kvantumkriptográfia, hálózati technológiák, adatbázis és Big Data technológiák, haladó hálózati technológiák és biztonságuk, kiberbiztonság - Biztonságtudatosság, felhőszolgáltatások és biztonságuk

SPECIALIZÁCIÓK

SOC elemző

KÉPZÉSI SZINT

  • Mesterképzés (magister, master; rövidítve: MSc)

KÉPZÉS HELYSZÍNE

  • Budapest

KAR MEGNEVEZÉSE

  • Neumann János Informatikai Kar

KÉPZÉS NYELVE

  • Magyar

MUNKAREND

  • Levelező
  • Nappali

FINANSZÍROZÁSI FORMA

  • Állami ösztöndíjas
  • Önköltséges

KÉPZÉSI IDŐ

4 félév

DUÁLIS/KOOPERATÍV KÉPZÉS LEHETŐSÉGE

Kooperatív képzési formában

KÉRDÉSED VAN A SZAKKAL KAPCSOLATBAN?

Vörösné Dr. Bánáti-Baumann Anna
banati.anna@nik.uni-obuda.hu
Frissítve: 2024.01.16.