Prof. Fichtinger Gábor

Prof. Fichtinger GáborFichtinger Gábor professzort, az Ontario állambeli Kingstonban található Queen’s Egyetem Számítástechnikai Karának kanadai kutatási tanszékét, általában a számítógépes integrált sebészet és a képvezérelt terápia koncepció egyik fő kidolgozójának és támogatójának tekintik. Innovatív megközelítései vezettek a távolról navigált roboteszközök biopsziájának, a minimálisan invazív abláció elvégzésére szolgáló irányított eszközöknek és számos más innovatív perkután terápiának az orvosi képalkotásra és valós idejű képi irányításra támaszkodó kifejlesztéséhez.

Prof. Fichtinger Gábor több mint 750 publikációval járult hozzá a szakirodalomhoz, amelyeket több mint 15 000 alkalommal idéztek, és amelyek h-indexe 65. A legtöbbet idézett tanulmányát (2016-ból) az orvosi robotika és a számítógépes beavatkozások meghatározó tudományos útmutatójának tekintik.

Az Óbudai Egyetem “Cimzetes Egyetemi Tanár” cím korábbi viselőjeként Fichtinger professzor számos alkalommal látogatott el a Bejczy Antal iRobottechnikai Központba, ahol kutatási szemináriumokat és előadásokat tartott, konzultált a kar, a munkatársak és a hallgatók számára. Ő volt a kulcsszereplő, aki lehetővé tette a Queen’s University és az Óbudai Egyetem közötti stratégiai kutatási és mobilitási együttműködési megállapodás létrejöttét.

Fichtinger Gábor úttörő módon járult hozzá a számítógéppel támogatott orvosi beavatkozások és sebészeti technológiák nyílt forráskódú szoftverének fejlesztéséhez, elősegítve azok gyors átültetését a klinikai gyakorlatba és az orvosi oktatásba. A Johns Hopkins Egyetemmel és a Harvard Egyetemmel együttműködve az orvosi robotika és a sebészeti navigáció területén végzett munkája számos modern diagnosztikai és terápiás megközelítésnek nyitotta meg az utat. Neves innovátor, valamint a 3D Slicer, egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftvereszközkészlet kulcsfontosságú, elkötelezett fejlesztője és támogatója, amelyet világszerte használnak a klinikákon, az oktatásban, a kutatásban és az iparban egyaránt.

Frissítve: 2024.03.25.