Podcast

Rendszeresen végzett relaxációval sokat tehetünk a mindennapi stresszoldásért, saját fizikai és lelki feszültségünk csökkentéséért. Relaxált, azaz teljesen kikapcsolt állapotban az elme elcsendesül, így a gyakorlást követően nyugodtabban, illetve összeszedettebben tudjuk végezni a feladatainkat, koncentráltabban és eredményesebben tudunk tanulni.

A relaxációnak több hatékony technikája létezik, az alábbi podcastek meghallgatásával az Egyetem mentálhigiénés tanácsadói által vezetett progresszív relaxációban és imaginációban való részvételre nyílik lehetőség.

Imaginációs relaxáció – pozitív élmény

Kilenc perces irányított relaxáció, melyben egy jó élményedet idézheted fel és használhatod erőforrásként.

Imaginációs relaxáció -folyó

Nyolc perces irányított relaxációs gyakorlat, amely során egy biztonságot nyújtó képen keresztül élheted meg a kontroll érzését.

Progresszív izomlazítás

A progresszív izomlazítás egy rövid, minden izomcsoportot átmozgató relaxációs technika. A körülbelül 10 perces gyakorlatsor során fokozatosan haladunk végig az egész testen, és izomcsoportonként néhány másodpercig tartó megfeszítést, majd ellazítást végzünk.

Találj egy biztonságos helyet

A biztonságos hely egy rövid, 5 perces imaginációs gyakorlat, amelynek rendszeres alkalmazása jótékony hatással bír az idegrendszerre: megnyugtat, felfrissít, s kiválóan alkalmas a stresszhatások csökkentésére, feszültségek oldására.

Frissítve: 2024.05.10.