Események betöltése

Energetika, Korszerű anyagok, Orvos-diagnosztika, Kutatás-fejlesztés és oktatás

Kezdés

2021.11.08. 14:00

Vége

2021.11.08. 16:16

Helyszín

Helyiség

F09

Feltételek

díjmentes

Energiatudományi Kutatóközpont és az Óbudai Egyetem közötti együttműködés

Az Óbudai Egyetem és az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont közötti együttműködés sikerességét mutatja, hogy az Óbudai Egyetem három doktori iskolájának 11 hallgatója az Energiatudományi Kutatóközpontban végzi kutatómunkáját.

A PhD ösztöndíjasok kutatási témái lefedik az EK kutatási területeit. A doktori témák között szerepel az atomerőművekben használt anyagok vizsgálata, sugárvédelmi eszközök fejlesztése, döntéstámogató algoritmusok optimalizálása energetikai rendszerek számára, új orvosdiagnosztikai eljárások kifejlesztése, valamint nanotechnológiai és anyagtudományi kutatások.

A két intézmény közötti együttműködés kölcsönösen előnyös: az egyetem hallgatói hozzáférnek az EK kutatási infrastruktúrájához, az EK pedig a hallgatókon keresztül motivált munkatársakkal erősíti kutatócsoportjait. A doktori iskolán túl számos más területen is látszanak az együttműködés előnyei: az EK szakemberei óraadóként vagy meghívott előadóként rendszeresen tartanak előadást az egyetem kurzusain. Az EK kihelyezett órákat, bemutatót szervezett az ÓE diákjaninak, akik a félvezetőtechnológia alapjaival és korszerű anyagvizsgálati módszerekkel ismerkedhettek meg. Az egyetem hallgatói nyári szakmai gyakorlaton vehetnek részt az Energiatudományi Kutatóközpontban. Számos TDK és szakdolgozat született az Energiatudományi Kutatóközpont által javasolt témából, amelynek konzulense vagy bírálója a kutatóintézet munkatársa volt.

A konferencia résztvevői az Energiatudományi Kutatóközpontban zajló anyagtudományi fejlesztésekről, valamint a nukleáris és energetikai kutatásokról hallhathatnak előadást, majd az Óbudai Egyetem három doktori iskolájából egy-egy hallgató számol be kutatási eredményeiről.

A konferencia elsődleges célja, hogy népszerűsítse az Óbudai Egyetem hallgatói között a kutatói pályát, megmutassa azokat az érdekes témákat, amelyekbe már BSc és MSc képzés során is bekapcsolódhatnak. A konferencia lehetőséget kínál arra is, hogy az EK kutatói és az Egyetem oktatói személyesen megismerjék egymást és a kialakuló párbeszéd elmélyítse a már meglévő kutatásokat és új kutatás-fejlesztési projekteket alapozzon meg.


Frissítve: 2021. 11. 17.