A tét a tudomány tisztasága

A tudósok egyre gyakrabban hamisítják vagy manipulálják tanulmányaik idézettségét – olvasható a kutatások integritását figyelő szakemberek figyelmeztetése a Nature folyóirat cikkében. „Több olyan Google Scholar-profilt kezdtünk észrevenni, amelyekben megkérdőjelezhető idézési trendek voltak” – idézi a cikk Yasir Zakit, a New York University (NYU) Abu Dhabi informatikusát. A Nature platformok a legfrissebb kutatások mellett recenziókat, kritikai megjegyzéseket, híreket és elemzéseket is közölnek.

 

A Nature augusztus 20-án megjelent cikkében arról írnak, hogy az utóbbi  hónapokban egyre bátrabban próbálkoznak bizonyos tudósok azzal, hogy tanulmányaikat hamis idézettségi mutatókkal igyekeznek hangsúlyosabbá tenni. Az egyik hamisítási módszerre úgy derült fény hogy kutatók egy csoportja 50 idézést vásárolt egy általuk létrehozott ál Google Scholar-profil létrehozásakor. Háromszáz dollárért vásárolták az idézeteket egy olyan cégtől, amely a jelek szerint nagy tételben árul hamis idézeteket. Ez megerősíti a hamisított hivatkozások feketepiacának létezését, amelyről a kutatás integritását vizsgáló nyomozók már régóta találgatnak.  „Több olyan Google Scholar-profilt kezdtünk észrevenni, amelyekben megkérdőjelezhető idézési trendek voltak” – idézi a cikk Yasir Zakit, a New York University (NYU) Abu Dhabi informatikusát, akinek csapata egy februári preprintben ismertette a a hamisítás folyamatát. „Amikor egy kézirat a publikálást követő napokban több száz idézésre tesz szert, vagy amikor egy tudós idézettsége hirtelen és nagymértékben megnő, akkor tudjuk, hogy valami nincs rendben” – olvasható.

Ezek a gyakorlatok azért aggasztóak, mert a kutatók karrierjének számos aspektusa attól függ, hogy hány hivatkozást gyűjtenek a dolgozataik. Számos intézmény használja az idézettséget a tudósok értékelésére, és az idézettségi számok olyan mérőszámok alapjául szolgálnak, mint a Hirsch-féle h-index, amely a tudósok publikációs teljesítményét és tanulmányaik hatását hivatott mérni.

 
Frissítve: 2024.08.22.

Legfrissebb cikkek