Megújult ösztöndíjprogram támogatja az ÓE legkiválóbb tehetségeit

Az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) megújult keretek között ötvözi a korábbi hasonló célú programok – az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) és a Kooperatív Doktori Program (KDP) – előnyeit. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett új nemzeti kiválósági ösztöndíjprogram ösztöndíjai minden karrierszakaszban jelentős szakmai elismerést, motivációt és presztízst jelenthetnek az Óbudai Egyetem legkiemelkedőbb tehetségei számára. A pályázatokat július 22-éig lehet benyújtani.

AZ EKÖP-ÁLTALÁNOS ÖSZTÖNDÍJ azokat az alap-, mester- vagy doktori képzésben részt vevő hallgatókat és fiatal oktatókat, kutatókat támogatja, akik egyetemünkön sikeres kutatás-fejlesztési, innovációs vagy alkotói tevékenységet végeznek, és saját munkájuk eredményeiről az előírt publikációkban is beszámolnak. Az Óbudai Egyetem számára kiemelt stratégiai kérdés a mesterképzések továbbfejlesztése és erősítése, így a nappali vagy levelező mesterképzésen részt vevő hallgatókat különösen biztatják a kutatócsoportokhoz való csatlakozásra és a pályázat benyújtására.

Az EKÖP-ÁLTALÁNOS Ösztöndíj mértéke:

  • Alapképzés kategóriában: 125 000 Ft/hó/fő

  • Mesterképzés kategóriában: 150 000 Ft/hó/fő

  • Doktori képzés kategóriában: 200 000 Ft/hó/fő

  • Fiatal oktató/kutató kategóriában: 250 000 Ft/hó/fő


A 2022/2023. tanévben az Óbudai Egyetem 27 kiváló tehetsége részesült az EKÖP elődjének számító ÚNKP-támogatásban a műszaki tudományok, az építőművészet, valamint a természet- és társadalomtudományok tudományterületekről. Az ösztöndíjasok munkája révén 44 tudományos közlemény, 27 nemzetközi és 70 hazai konferenciaelőadás, valamint 20 tudománynépszerűsítő cikk született. Ezek az adatok is azt igazolják, hogy a kiválóságok közreműködésével született eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá válnak mind a kutató szféra, mind a civil társadalom számára.

Az EKÖP-KDP Ösztöndíj azoknak a doktorandusz-hallgatóknak nyújt egyedülálló lehetőséget, akik vállalati együttműködés keretében, a versenyszféra számára is hasznosítható kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznek. Az EKÖP-KDP ösztöndíj mértéke 400 000 Ft/hó/fő. Korábban az Óbudai Egyetem legtehetségesebb doktorandusz-hallgatói közül 2020-ban négyen, 2023-ban pedig heten részesültek a Kooperatív Doktori Program támogatásában.
Pályázati felhívások: https://palyazat.uni-obuda.hu/ekop/

Benyújtási határidő: 2024. július 22.

 

 

 
Frissítve: 2024.06.21.

Legfrissebb cikkek