Kína egyik legjelentősebb műszaki egyetemével tárgyalt az ÓE

Az együttműködési lehetőségekről egyeztettek a dél-kínai Guilini Elektronikai Technológiai Egyetem (GUET) képviselői az Óbudai Egyetemen június 10-én. Az ÓE képviseletében Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes elmondta, nagy reményeket fűz a jövőbeli közös projektek megalapozásához, hallgatói csereprogramok, illetve kapcsolatok kialakításához, valamint a nemzetközi IEEE-kongresszusok közös megszervezéséhez.

Az Óbudai Egyetem már jelenleg is számos kínai partnerrel folytat gyümölcsöző kapcsolatot – tájékoztatott Prof. Dr. Felde Imre kiemelve, hogy mostani egyeztetés témái között szerepelt a kettősdiploma-program is. A mesterszakokat érintő elgondolás értelmében egyidőben indítanák el a  az Óbudai Egyetemen és a GUET a képzést, amelynek ideje alatt a hallgatóknak minimum egy szemesztert kellene eltölteniük a partnerintézményben. A szak elvégzésével a hallgatók párhuzamosan két diplomát szereznének, egyet az itthoni, egyet pedig a partnerintézményben.

A kínai delegációt Zhou Ya, a GUET alelnöke vezette, aki elmondta, hogy egyetemük a partnerkapcsolat fényében kutatási intézetet alapítana az Óbudai Egyetemen az információs és kommunikációs technológia területen.

Rövid távú csereprogramok keretén belül a GUET évente 10 diákot tervez nyári, illetve szemeszterenként 5 diákot tanulmányi látogatásra küldeni az Óbudai Egyetemre.

A felek megegyeztek, hogy a tárgyalásokat ősszel folytatnák Kínában a GUET-en.

 

Guilin University of Electronic Technology (GUET)

Az 1960-ban alapított GUET a technológiai innovációt és kutatást tekintve Kína vezető egyetemei közé tartozik. 3100 tanár oktat mintegy 40 ezer diákot. Villamosmérnöki, informatikai és kapcsolódó tudományágak magas színvonalú oktatásának köszönhetően képzett szakembereket nevel az elektronika és a távközlés gyorsan fejlődő és folyamatosan változó területeire.

A GUET-nek 680 hektáron 4 kampusza van, és Kína egyik legnagyobb könyvtárával – 45 000 négyzetméteren 2 millió könyvvel, 19 000 féle kínai és külföldi folyóirattal és 71 adatbázissal – rendelkezik. Fejlett internetes információs platformok és kiváló tanulási környezet jellemzi.

70 alapképzést és 19 mesterképzést és négy doktori programot biztosítanak 11 tudományterületen.
Frissítve: 2024.06.11.

Legfrissebb cikkek