Labdarúgó konferenciának adott otthont egyetemünk

Egyetemünk volt a házigazdája a „Test – lélek – szellem” címmel rendezett, labdarúgásról szóló konferenciának, melyet a Keleti Károly Gazdasági Karon tartottak meg június 5-én. Az eseményt Prof. Dr. Kovács Levente, rektor nyitotta meg, hangsúlyozva a fiatal felsőoktatási intézmény sport iránti elkötelezettségét, amelynek része egyebek mellett a kötelező testnevelés az oktatásban, valamint a Kandó Sport Club működtetése.

„Fontos, hogy az Óbudai Egyetem a sportélet teljes spektrumát lefedje, biztosítson módot hallgatóinak és dolgozóinak az egyetemi versenysport mellett a szabadidős testmozgásra, és nyisson teret a sport kulturális, társadalmi témái felé is – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente.


Június 14. és július 14. között tartják a 17. labdarúgó Európa-bajnokságot Németországban. Többek közt ennek fényében rendezték meg a „Test – lélek – szellem” című Szurkolói Konferenciát, melynek a fő célja a szurkolók felkészülésének elősegítése, a labdarúgás történelmének megismerése, különös tekintettel a Kelet-Középeurópai régióra. A konferencia szervezői fontosnak tartották, hogy a szurkolók ne csak felszínes tudással rendelkezzenek az általuk szeretett csapatokról, hanem megismerjék a játék kialakulásának történetét és megismerhessék a kimagasló eredményekkel bíró csapatokat, játékosokat és edzőket a futball történelemből.


A program során számos előadáson vehettek részt az érdeklődők. Vajányi László a Cseh-Magyar Üzleti Klub elnöke előadást tartott a „Sokszínű cseh-magyar kapcsolatokról. Longauer Tibor előadásában beszámolt a rendezvény céljáról. A közönség azt is megtudhatta: „Van-e esélye egy középeurópai csatárnak?”, illetve szó esett olyan témákról is, mint a „Futball a Monarchiában”, vagy a „Futball a magyar irodalomban”. A résztvevők kérdéseire többek között Kiss László és Esterházy Márton válogatott labdarúgók válaszoltak.


 


A rektor kitért arra is, hogy miért a Csehországból érkezett, lazán elvégzett tizenegyeséről is híres Antonín Panenka lett a konferencia díszvendége. – A Cseh–Magyar Üzleti Klub segítségével és Bial Tibor, az egyetem nemzetközi főigazgatója közbenjárásával sikerült megnyernünk a csehszlovák válogatott korábbi hírességét, akinek a személye az Európa-bajnokság közeledtével azért is tűnt szerencsés választásnak, mert párhuzamba állítható egyetemünk profiljával: ahogyan ő közép-kelet-európai újítónak számított, úgy mi is a régió innovációk iránt elkötelezett felsőoktatási intézményeként járjuk az utunkat. A műszaki profil az erősségünk, gyakorlatias képzést nyújtunk, büszkén mondhatjuk el, hogy Magyarországon minden harmadik végzett mérnök nálunk szerzett diplomát.”


Prof. Dr. Kovács Levente azt is elárulta: fiatalkora egyik meghatározó alakjaként emlékszik a Steaua Bukarestet 1986-ban BEK-győzelemhez segítő középpályás, Bölöni László játékára, a futball iránti érdeklődését pedig meghatározta a helyi sportszerető környezet is.

Frissítve: 2024.06.05.

Legfrissebb cikkek