Az Óbudai Egyetem a legjobb fiatal egyetem Magyarországon a legfrissebb THE-rangsor alapján

A Times Higher Education (THE) fiatal egyetemeket rangsoroló listájában a legjobb magyar felsőoktatási intézményként szerepel az Óbudai Egyetem. A május 14-én reggel publikált adatok szerint az újabb siker is jelzi, hogy nemcsak hazai léptékben, de régiós megmérettetésben is az egyik legjelentősebb műszaki felsőoktatási intézmény lett az Óbudai Egyetem, – kommentálta a hírt Prof. Dr. Kovács Levente rektor. A Times Higher Education Young University Rankings a világ legjobb, 50 éves vagy annál fiatalabb egyetemeit sorolja fel.

Az Óbudai Egyetem a 301-350. helyen szerepel a Times Higher Education Young University Rankings fiatal egyetemeket soroló 2024-es rangsorában – adta hírül közleményében a világ felsőoktatási intézményeit minősító szervezet. Egyetemünk évek óta kiemelkedően teljesít a nemzetközi színtéren. Műszaki és informatikai területen egyaránt hazánk élenjáró intézményének értékelnek. Ma a világ közel harmincezer egyeteme között a legjobb 4 százalékban foglalunk helyet. Ezt támasztja alá a fiatal egyetemek közötti, mostani minősítésünk is – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente rektor hozzátéve, hogy a tavalyi listán a 351-400. közötti helyen, most pedig a 301-350. közötti tartományban szerepelünk a fiatal egyetemek között. Az egyetemeket az összes alapvető küldetésük – oktatás, kutatás, tudásátadás és nemzetközi kitekintés – alapján értékelik, hogy a lehető legátfogóbb és legkiegyensúlyozottabb összehasonlítást nyújtsák. A rektor aláhúzta, az eredményt úgy érték el, hogy a korábbi 13 helyett idén 18 indikátor alapján mérték az intézmények teljesítményét. Az előrelépés tehát annak is köszönhető, hogy az oktatás színvonalának emelése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kutatásfejlesztésre és az ipari kapcsolatok erősítésére – emelte ki a rektor.

A Times Higher Education Young University Rankings 2024-es világranglistáján 673 egyetem szerepel, szemben a 2023-as 605-tel. További 499 intézmény „reporter" státuszban szerepel, ami azt jelenti, hogy adatokat szolgáltattak, de nem feleltek meg a rangsoroláshoz szükséges kritériumoknak. A fiatal ragsorolt magyar egyetemek között van a győri Széchenyi István Egyetem is, az 501-600. közötti pozícióban.

 
Frissítve: 2024.05.14.

Legfrissebb cikkek