Együttműködés a szamarkandi építészeti egyetemmel

Az Óbudai Egyetem újabb üzbég egyetemmel kötött kétoldalú megállapodást. A közép-ázsiai térség egyik legjelentősebb felsőoktatási intézményével, a Szamarkandi Állami Építészeti és Építőipari Egyetemmel mobilitási és kutatásfejlesztési együttműködésről, közös képzési programokról szóló szerződést írt alá Prof. Dr. Kovács Levente, illetve Dr. Cigdem Canbay Turkylmaz, a szamarkandi egyetem rektora, aki április 9-én az Ybl Miklós Építéstudományi Karon egyeztetett Prof. Dr. Anthony Gall dékánnal a kooperáció részleteiről.

A Szamarkandi Állami Építészeti és Építőipari Egyetem (SamCAU) rektorával, Dr. Cigdem Canbay Turkylmazzal folytatott egyeztetésen Prof. Dr. Anthony Gall, az ÓE Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja a közös képzési lehetőségekről elmondta, hogy a hallgatói és oktatói csereprogramok képezhetik az együttműködés első elemét. Az üzbég partnerek nyári egyetemet szerveznek, amelyre már idén várják az Óbudai Egyetem építészhallgatóit.



Az építészet, az építőmérnöki tudományok, a geomatika, a geodézia, a földmérés, a térképészet, az informatika, a vízellátás és az erőforrások, a zöld energia, az ipar 4.0, a környezetmérnökség, a gyártástervezés és a földmérnöki, a gazdaság és a menedzsment, a gépészet és a biztonságtechnika területein alakíthatnak ki a jövőben partneri kapcsolatot.



Ezen kívül PhD-programokban és kutatásfejlesztési projektekben kíván a két intézmény együttműködni, mivel törekszünk források, különösen uniós kutatási alapok, valamint pályázatok bevonására, hogy sikeres felsőoktatási intézményként javítsuk hírnevünket. Ezen túlmenően a felek ezt az egyetértési nyilatkozatot az oktatók, végzős hallgatók és posztdoktori hallgatók csereprogramjainak továbbfejlesztése, valamint a közös tudományos publikációk támogatása érdekében kívánják megkötni, elismerve a nemzetközi kutatóintézetek közötti oktatási, kulturális és tudományos csereprogramok fontosságát.



A megbeszélésen az Ybl Kar munkatársai mellett részt vett Dr. Pogátsnik Monika, az Alba Regia Műszaki kar dékánhelyettese és Baranyi Emese, a Nemzetközi Főigazgatóság irodavezetője. Az egyeztetést követően az üzbég vendégek betekintést nyertek az Ybl Kar munkájába, majd Cseh Zsolt, az Ybl Kar oktatója a Városliget építészeti megújítását bemutató sétán a  a Zene Háza épületét is bemutatta.



 

A Szamarkandi Állami Építészeti és Építőipari Egyetem

Az intézmény 4 karán és 19 tanszékén több mint négyszáz oktató oktat 34 alap- és 19 mesterképzésen építészet, építőmérnöki, műszaki, informatikai, kulturálisörökség-megőrzés, művészeti, közgazdaságtani, üzleti és menedzsment szakterületeken.



Szamarkand

A mesés kelet örökségét őrzi a 2750 éves Szamarkand, a híres Selyemút egyik leggazdagabb múltú városa, Üzbegisztán második legnagyobb települése. Egykor a Kínából Európába tartó karavánút egyik legfontosabb oázisa volt Szamarkand, Üzbegisztán hajdani fővárosa az érett iszlám építészet egyik legszebb példája. Az egyik legfontosabb nevezetesség a Gúr-e Mir mauzóleum, Timur Lenk nyughelye 1405 óta, amelyet Vámbéry Ármin is meglátogatott 1868-ban. Az építmény 26 méter magas, bordázott türkizkék kupolája már messziről látható és különlegessége, hogy látszólag állandóan változtatja a színét attól függően, hogyan esnek rá a napsugarak.



 
Frissítve: 2024.04.10.

Legfrissebb cikkek