Példaértékű az ÓE innovációs ökoszisztémája - Egyetemi Innovációs Nap

Az innováció egyetemünk hajtóereje. Olyan ökoszisztémát hoztunk létre, amelyben a különböző oktatási szinteken egymásra épül az innovációs kultúra elsajátításának folyamata – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) Innovációs Irodája által szervezett idei Egyetemi Innovációs Napján, március 21-én, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek az egyetem innovációs folyamataiba. „Az egyetemek kulcsszerepet játszanak Magyarország innovációs teljesítményének erősítésében. A náluk lévő tudás hasznosítását szolgáló technológia transzfer tevékenység fejlesztésében vesz részt a Nemzeti Innovációs Ügynökség a TTC (Technology Transfer Company) projekt keretében” – emelte ki előadásában Barabás Réka, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) tudáshasznosítási igazgatója.

A hazai rendszerben az Óbudai Egyetem egyedi és önálló úton kezdett el haladni, és a befektetői egyetem quintriple helix modelljét valósítja meg, ezáltal a létrehozott tudományos eredményeken keresztül az akadémia, az ipar, a kormányzat, a civil társadalom és a saját egyetemi közösségünk közötti együttműködést hangsúlyozva biztosítja a tudásalapú társadalom megvalósítását – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente, aki egyebek mellett kitért az innovációs folyamatokat támogató egyetemi tőketársaságra, a science parkokra, valamint ismertette az ÓE ökoszisztéma fejlesztéséről szóló elképzeléseket.



A rektor kiemelte az Initium Zrt. (tudáshasznosítást segítő technológia transzfer cég) létrehozásáról szóló terveket, ismertetve a működési fókuszterületeket.



- A szellemi tulajdon védelme, az oltalmazáshoz kapcsolódó jogok megszerzése, azok minél szélesebb körben való hasznosítása nélkülözhetetlen katalizátorai az innovációs folyamatnak. Szellemi tulajdonvédelmi stratégia nélkül nehéz megalapozni a helyünket az innovációs értékláncban. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala több platformon is segítséget nyújt a jogkeresőknek az információ átadástól az egyetemi oktatáson és céltréningeken keresztül a szellemivagyon-diagnózisig – fejtette ki Dr. Zábori Zoltán, a hivatal főosztályvezetője.



Barabás Réka, a Nemzeti Innovációs Ügynökség tudáshasznosítási igazgatója kiemelte, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztériummal a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal közösen készítettek elő, majd indítottak el egy olyan pilot projektet, amelynek célja az egyetemekre és a kutatóhálózatokra is átültethető technológiatranszfer modell kialakítása. Ennek legfontosabb eleme az egyetem 100 százalékos tulajdonában álló technológiatranszfer cégek indítása, folyamatainak és erőforrásainak tervezése; a nemzetközi jógyakorlatokra épülő módszertan szerint 5 egyetemen (köztük az Óbudai Egyetemen) indul el minisztériumi forrásból a projekt, a NIÜ szakmai koordinációjával.



Prof. Dr. Gulácsi László tudományos rektorhelyettes az Óbudai Egyetem innovációs ökoszisztémáját mutatta be előadásában. Mint mondta, az egyetem minden szempontból megfelelő hátteret biztosít a helyben születő ötletek világra segítésében. Egyebek mellett kiemelte az egyetem V4 régióban kiemelkedő kutatási minőségét, valamint a régiós szinten is egyedülálló Innováció Menedzsment Doktori Iskola működésének jelentőségét.



Prof. Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ főigazgatója azt hangsúlyozta előadásában, hogy a kormányzati támogatással most elinduló Technológia Transzfer Cégek az öt kiválasztott egyetemen, köztük az Óbudai Egyetemen, piac-konform, nyugati típusú, haladó innovációmenedzsmentet tesznek majd lehetővé. Ezeken keresztül lehetőség lesz a legkisebb hallgatói kezdeményezéstől a legösszetettebb, iparból érkező innovációs projektek hatékony támogatására is.



Dr. Zrubka Zsombor az Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont vezetője, a Neumann János informatikai kar elsőéves hallgatói körében végzett, innovációs és vállalkozó készségek felmérésére irányuló kutatás eredményeit ismertette. Kifejtette: olyan kérdőíveket adaptáltak, amelyekkel neves külföldi egyetemek évek óta követik a vállalkozói és innovációs képzéseik eredményességét. Az első felmérés eredményei biztatóak, a magyar hallgatók körében is összefüggést mutattak a vállalkozói, innovációs és kutatói tapasztalatokkal. „Kutatási eredményeink hozzájárulnak, hogy még hatékonyabban tudjuk támogatni hallgatóinkat az innovatív ötleteik megvalósításában” – tette hozzá.



Hild Imre, az Óbuda Uni Venture Capital vezérigazgatója és Szántó Károly a Venture Stúdió igazgatója a tőketársaság létrehozásának, működésének lényegét ismertetve elmondták: céljuk az úttörő ötletek felkarolása, a gondolattól a megvalósításig segítése anyagi és szakmai segítség által.



Az egyetemi innovációs térben szerzett friss tapasztalatokról Árendás Csaba, az EKIK innovációs és vállalkozási partnere számolt be. Prof. Dr. Galambos Péter, az EKIK főigazgató-helyettese által vezetett kerekasztal beszélgetések során a fiatal kutatók, a startupperek az EKIK-ben szerzett tapasztalataikról osztották meg gondolataikat. A startup ökoszisztéma és a Proof of Concept tantárgy keretén belül mentorált csapatok is bemutatkoztak, innovációs workshoppal, emellett innovációs kvízjátékkal várták az érdeklődőket, egyúttal Mentor expo-t tartottak az Innovációs Iroda Proof of Concept mentorai.



Sikeres volt a múlt évben útjára indított EKIK-es szolgáltatás, az IGEN-workshop, melynek során a hallgatóknak kis csoportokban céges problémákat kellett megoldaniuk. Munkájuk elismeréseként okleveleket adott át számukra Prof. Dr. Haidegger Tamás.

 
Frissítve: 2024.04.11.

Legfrissebb cikkek