Jedlik Ányos-díj az EKIK főigazgatójának

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója Prof.Dr. Haidegger Tamás lett az egyike azon öt kutatónak, akik idén március 14-én vehették át a Jedlik Ányos-díjat. A szakmai díjat a Szellemi Tulajdon Hivatala elnöke adományozza minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért és a színvonalas iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.

Prof.Dr. Haidegger Tamás Gábor Dénes-díjas, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja, több mint 300 publikáció szerzője, számos nemzetközi konferencia és egyetem meghívott előadója villamosmérnök, orvosbiológiai mérnök, az EKIK főigazgatója. Főbb kutatási területei közé tartozik a robotsebészet, illetve az űrtávsebészet irányítási problematikája, továbbá az orvosbiológia területén belül foglalkozik orvostechnikával, sebészrobotikával, intelligens robotokkal, teleoperációval, szabályozáselmélettel, illetve kép által vezetett sebészettel.
Sok időt szán a nevéhez fűződő orvosi kézhigiénia ellenőrzésére alapított innovációra a Hand-In-Scan-re, mellyel számos hazai és nemzetközi innovációs és üzletfejlesztési versenyen érdemelt ki elismerést.

Jedlik Ányos a XIX. század egyik legnagyobb magyar innovátora volt. Foglalkozott kémiával, elektrokémiával egyaránt. Számos felfedezése és találmánya, mint a szódavíz előállító berendezése mellett, munkásságából két korszakalkotó felfedezése emelkedik ki: az elektromotor és az öngerjesztésű dinamó.

A róla elnevezett szakmai díj idén márciusban az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltárában került átadásra. A díjátadás ünnepélyes keretek közt zajlott. Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, illetve Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, a köszöntőbeszédeik után átadaták a díjakat. Díjat kapott Koványiné Dr. Lax Györgyi, Dr. Balázs L. György, Dr. Guttman András, Dr. Harangozó Gábor, s végül, de nem utolsó sorban Prof.Dr. Haidegger Tamás.



A Jedlik Ányos-díjat 1996 óta adományozzák azoknak tehetséges kutatóknak és innovátoroknak, akik kimagaslóan eredményes feltalálói munkásságot tanúsítanak. A kitüntetettek, munkásságuk elismeréseként adományozást igazoló okiratot, illetve egy bronzplakettet kapnak. A medál előlapját Jedlik Ányos mellképe díszíti, az érem peremén a díjazott nevével.

 

„Nincs egyéb hatalom (...) e földön, mint a tudományok varázsereje, mely mind egyeseknek, mind köztársaságoknak annyira óhajtott jollétét eszközölhetné és biztosíthatná.”
/Jedlik Ányos/

Frissítve: 2024.03.14.

Legfrissebb cikkek