Gábor Dénes-díjasok Klubja Egyesület a rákkutatás mérnöki és orvosi kihívásairól

Prof. Dr. Kovács Levente rektor „A rák megszelídítése: személyre szabott rákterápia modellalapú irányítástechnikai módszerekkel” címmel tartott előadást, míg Dr. Sápi Zoltán, a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének professzora a liposarcomák személyre szabott kezelésében elért legújabb eredményeiről beszélt a Gábor Dénes-díjasok Klubja Egyesület február 29-ei rendezvényén.

Prof. Dr. Kovács Levente a napokban védte meg „Személyre szabott élettani modellezés és szabályozás robusztus irányításelméleti módszerekkel” című MTA-nagydoktori értekezését. A Gábor Dénes-díjasok Klubjában tartott előadása a laikusok számára is érdekes volt és mindenkinek szólt, aki a téma iránt érdeklődött, hiszen a prezentációkat közérthető módon tartotta meg az egyetem rektora, aki több mint húsz év kutatási eredményeiről számolt be. Kifejtette: - képzeljük el, ha a daganat növekedését csökkentenék, majd minimális és biztonságos mennyiségben tartanánk automatizáltan és személyre szabottan. Ezzel, a beteg életminőségét javító folyamatos terápia segítségével együtt lehetne élni a rákkal. A hagyományos rákterápiákban a dózisokat úgy választják meg, hogy azok a lehető legnagyobbak legyenek, maximalizálva a gyógyszer hatását, és minimalizálják a gyógyszer-rezisztencia kialakulásának esélyét. Ez a megközelítés azonban növeli a mellékhatások lehetőségét és nem mellékesen a költségeket. A matematikai modelleken alapuló optimalizálás a személyre szabott orvoslás ígéretes iránya. A kezelések ezáltali optimalizálásának számos előnye lehet, a kevesebb mellékhatástól az alacsonyabb költségekig. Ez azonban a gyakorlatban bonyolult folyamatot jelent.

Prof. Dr. Kovács Levente előadásában kitért a daganatnövekedés matematikai modelljére és a terápiaoptimalizálási algoritmusokra, bemutatva a terápiagenerálás koncepcióját, a gyógyszerszint egy meghatározott érték felett tartását. A kifejlesztett vezérlőalgoritmusok képesek kezelni a vezérlő bemenet inter- és intrabeteg variabilitását, pozitivitását és impulzív jellegét. - In silico tesztek igazolták, hogy algoritmusaink alkalmasak az állatkísérletekben bemutatott terápiák optimalizálására is. A kísérleti eredmények azt mutatják, hogy a bevezetett algoritmusok szignifikánsan növelték az egerek általános túlélését, bizonyítva, hogy kontrolltechnikai módszerekkel a rák megszelídítése reális lehetőség – tette hozzá az elismert kutató.

A liposarcomák személyre szabott kezelése

Dr. Sápi Zoltán, a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének professzora a liposarcomák személyre szabott kezelése terén folytatott kutatásokról tartott előadást. A professzor elmondta: a dedifferenciált liposarcomák leggyakoribb megjelenése a retroperitoneum/hasüreg, ami miatt sebészi eltávolításuk szinte lehetetlen, kemoterápiás kezelésük lehetőségei pedig korlátozottak. - Kutatásunk célja az volt, hogy bizonyos morfológiai, immunfenotípusos jellegzetességek alapján találjunk olyan eddig még fel nem fedezett genetikai eltéréseket, melyek esetlegesen lehetőséget adnak egy célzott kezelésre. Bár a várt áttörés ebben a tekintetben nem született meg, mégis sikerült olyan új, eddig még fel nem fedezett genetikai eltérést találni, amely jó alapul szolgálhat a további kutatásokat illetően – hangsúlyozta a professzor.

Az est házigazdája Szigeti Krisztián, Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa, a Kvantitatív InVivo Molekuláris Képalkotó Laboratórium vezetője volt.

A klub megalakulásakor, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a díjazottak tudásukat és tehetségüket, a kutatás-fejlesztés terén szerzett tapasztalataikat együttesen hasznosítsák, és eredményeiket a fiatal nemzedék elé például állítsák. Ennek előmozdításaként a Gábor Dénes-díjazottak Klubja Egyesület hagyományteremtő céllal havonta klubestet tart, melyek alkalmával a társadalmi és gazdasági fejlődést elősegítő, támogató tudományterületek jeles képviselői számolnak be eredményeikről, javaslataikról és terveikről rövid előadások formájában, mely egyben vitaindító is.
Frissítve: 2024.03.04.

Legfrissebb cikkek