Kovács Leventét választották az Óbudai Egyetem rektorává

Az Óbudai Egyetem Szenátusa 2024. február 26-i ülésén – titkos szavazáson – egyhangúlag támogatta Prof. Dr. Kovács Levente rektori pályázatát. A fenntartói jogokat gyakorló Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriuma a szenátusi döntést február 27-i ülésén egyhangúlag hagyta jóvá. A kinevezési folyamat a köztársasági elnök általi kinevezéssel zárul le. Prof. Dr. Kovács Levente 2019 óta vezeti az intézményt, jelen rektori kinevezése ötéves időtartamra, 2029-ig szól – tájékoztatott Dr. Cser-Palkovics András kuratóriumi elnök, aki azt is elmondta, hogy a kuratórium a gazdasági főigazgatói pályázatról is döntött. A következő öt éves időtartamban Fehér Botond lesz az Óbudai Egyetem gazdasági főigazgatója - hangzott el.

A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriuma által kiírt pályázati felhívására egy pályamű érkezett a december végi határidő lejártáig – tájékoztatott Dr. Cser-Palkovics András. Megjegyezte: a pályázatot az egyetem munkatársai és döntéshozó fórumai megismerték, azt egyhangúlag támogatták. Az egyetemi autonómia elvárásainak megfelelően, a fenntartó alapítvány elfogadta és jóváhagyta a Szenátus döntését, és így a következő öt évben ismét Prof. Dr. Kovács Levente irányítja az Óbudai Egyetemet biztosítva az intézmény nyugodt és kiegyensúlyozott működését – tette hozzá Dr. Cser-Palkovics András.



Prof. Dr. Kovács Levente rektori pályázatát ismertetve elmondta, hogy legfontosabb feladat a 2029-ig tartó időszakban az elért eredmények stabilizálása, az adminisztrációs folyamatok hatékonyságának növelése, a növekedési pálya fenntartása, előrelépés a tehetséggondozás területén, a nemzetközi reputáció erősítése, valamint a kutatásfejlesztési aktivitás növelése pályázatokkal, növekedő ipari bevételekkel, valamint a science parkok megépítésével és az innovációs szemlélet kialakításával.

Az Óbudai Egyetem az ország egyik legfiatalabb egyeteme, idén ünnepli alapításának 15. évfordulóját, bár jogelőd felsőoktatási intézményként 145 éves múlttal rendelkezik  – hangsúlyozta a szenátusi döntést és kuratóriumi jóváhagyást követően Prof. Dr. Kovács Levente. Mint fogalmazott: az elmúlt öt évben kiemelt feladat volt az Óbudai Egyetem képzési portfóliójának szélesítése és tudományos alapjainak megerősítése. A következő öt évben mindent megtesznek annak érdekében, hogy műszaki területen továbbra is meghatározó felsőoktatási intézmény legyen az Óbudai Egyetem hazai és régiós szinten.

A rektorválasztás szabályai szerint az eljárás a köztársasági elnök általi kinevezéssel zárul, az új rektori ciklus 2024. július 15-ével veszi kezdetét.

 

Frissítve: 2024.02.27.

Legfrissebb cikkek