Kinyílik a világ a mobilitási programon résztvevők számára

Az Óbudai Egyetemen március elsejétől indul a jelentkezés a Pannónia Ösztöndíjprogramra. A mobilitási pályázat révén számos külföldi egyetemen szerezhetnek értékes tapasztalatokat és életre szóló élményeket a hallgatók. Schott Luca, a Keleti Károly Gazdasági Kar hallgatója azon vállalkozó szellemű fiatalok közé tartozik, aki bátran vágott neki a külföldi részképzésnek. A harmadéves gazdálkodási és menedzsment szakos Luca őszi tanulmányi félévét a lombardiai Castellanzában töltötte a Carlo Cattaneo – LIUC egyetemen.

Milyennek találtad az ottani egyetemi életet?

A programban való részvétel egyértelműen életem legnagyobb kalandja volt. A kinti hallgatótársaim szinte azonnal befogadtak, nagyon könnyű volt barátokat szerezni, és rengeteg színes programban vettem részt az egyetem jóvoltából már az első héttől kezdve. Merőben új élményt jelentett számomra a kinti lét. Mind a helyiek, mind pedig a nemzetközi diákok nagyon segítőkészek és barátságosak voltak, így a kezdeti félelmeim hamar elillantak.

Voltak félelmeid a kiutazással kapcsolatban?

Az utazásom előtt nehezen mozdultam ki a komfortzónámból. Eleinte nagy kihívásnak éltem meg, hogy teljesen egyedül egy idegen országba költözzem, és ott alakítsam ki az életem, még ha csak átmenetileg is. Szerencsére ezt hamar leküzdöttem és a programnak köszönhetően úgy érzem kinyílt a világ előttem, már nem félek új dolgokba belevágni. Az elején nyelvi akadályokkal küzdöttem, azonban hamar rájöttem, hogy feleslegesen tettem, hiszen senki nem ítélkezik, ha valamit rosszul mond az ember. Már az első pár hét után annyira belejöttem az újfajta kommunikációba, hogy az volt furcsa, mikor magyarul beszélgettem az otthoniakkal.

Olyan volt az út, mint amilyennek elképzelted?

Minden várakozásomat felülmúlta. Az ösztöndíjnak hála körbeutaztam Olaszországot, rengeteg gyönyörű helyre eljuthattam, fantasztikus ételeket, italokat kóstolhattam, és megismerkedhettem az olasz kultúrával. A kollégiumban életre szóló barátságokat kötöttem, a legjobb élményeket kollégiumi társaimnak köszönhetően szereztem. Az egyetlen, amit bánok, hogy nem hosszabbítottam még egy félévet.

Mi volt a legpozitívabb élményed?

Talán azt emelném ki, amikor először kellett angolul prezentálnom egy projektet egy viszonylag nagy előadóban, ami miatt eléggé izgultam, de végül nagyon jól sikerült. Lehet, hogy másoknak ez rutinfeladatnak tűnhet, de számomra óriási önfejlesztési lépés volt és megerősítette bennem a kihívásoknak való kitettség fontosságát.

Ajánlanád másoknak is a külföldön tanulást?

Határozottam. Kihagyhatatlan és ritka lehetőségnek tartom, mindenkit arra buzdítanék, hogy merjen belevágni. A programban való részvétel nem csak a tudásunkat gazdagíthatja, hanem az önbizalmunkat és a rugalmasságunkat is növelheti. Egészen biztos, hogy életre szóló élményekkel gazdagodik, aki jelentkezik. Aki mer, az nyer!

 

 

SZEREZZ KÜLFÖLDI TAPASZTALATOKAT A PANNÓNIA PROGRAMMAL

Azok az ÓE-hallgatók, akik a Pannónia Program keretében vesznek részt külföldön részképzésben vagy szakmai gyakorlaton tíz plusz tokent, számos kedvezményre jogosító a virtuális fizetőeszközt is kapnak, illetve plusz öt kredit jár majd egy szabadon választható mobilitási tantárgyért.

A korábbiakhoz képest magasabb, havi 350 000-400 000 forintos ösztöndíjhoz kisegítő támogatások is járhatnak, hosszú távú mobilitás esetén havi 100 000, rövid távú mobilitás esetén pedig napi 2500 forint.

A most induló Pannónia Ösztöndíjprogram első ütemében a 2024/2025. tanév őszi félévi hosszú távú mobilitásra (2 hónaptól 3 vagy 5 hónapig) lehet jelentkezni.

A Pannónia Ösztöndíjpályázatról bővebben az alábbi linken olvashatsz:

https://uni-obuda.hu/pannonia-osztondijprogram
Frissítve: 2024.02.27.

Legfrissebb cikkek