Bátraké a szerencse – irány a nagyvilág!

Az Óbudai Egyetemen elindult a Pannónia Ösztöndíjprogram, amely számos új kedvezmény mellett nyújt nemzetközi mobilitási lehetőséget hallgatóknak, oktatóknak és munkatársaknak. Sok hallgató vonakodik a kiutazástól, Halgas Máté nem tartozik közéjük. Megjárta Olaszországot és jelenleg is Finnországban vesz részt részképzésben. Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának hallgatóját kérdeztük a külföldi tanulmányairól és a kint szerzett élményeiről, tapasztalatairól.

– Gazdálkodási és menedzsment szakon tanulok. Egy szemesztert töltöttem Olaszországban, a lombardiai Castellanzában a Carlo Cattane Egyetemen (LIUC). A jelenlegi félévet pedig Finnországban, közelebbről a lappföldi Rovaniemiben, a Lapland University of Applied Sciences, röviden a Lapin AMK-n végzem.

Milyennek éled meg a kint létet?

Az én elvem az, hogy mindegyik új tapasztalatból építkezzem, így áll össze a végén egy nagy kerek egésszé a megszerzett tudás és az élmény. A két külföldi út teljesen különböző élményt jelentett, mégis felejthetetlen számomra. Ez érthető is, hiszen eltérőek a körülmények, de azt tapasztaltam, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő elfoglaltságot és társaságot. Hamar hozzá lehet szokni a helyi életmódhoz, és azonosulni vele, amennyire szeretnénk.

Voltak félelmeid a kiutazással kapcsolatban?

Az olaszországi utam előtt voltak, de miután kiérkeztem hamar elillantak. Az angol nyelven való kommunikáláshoz kevesebb, mint egy hónap alatt hozzászoktam. Vicces volt, mert a szobatársam mesélte, egy kis idő elteltével előfordult, hogy álmomban angolul beszéltem. Könnyen tudtunk egymással beszélgetni, mert senkinek sem volt tökéletes az angolja, de mindenki meg akarta ismerni és érteni a másikat, és mindenki mindent megtett ennek érdekében. Ha bármilyen problémám adódik, nyugodtan fordulhatok az új barátaimhoz. Mindenki segítőkész, ugyanazon megy keresztül, és meg tudjuk beszélni egymással a problémáinkat, érzéseinket. Amikor valami nagyobb gonddal küszködtem, az Óbudai Egyetemen lévő kari koordinátorom és a kinti egyetemen lévők egyaránt mindent megtettek, hogy támogassanak.

Az útra elnyert ösztöndíjad fedezni tudja a kinti költségeket?

A kiadásokat szerencsére mindig tudtam fedezni a támogatás összegéből, de emellett vittem magammal plusz pénzt, amelyhez csak akkor nyúltam, ha valamilyen különlegesebb programot szerettem volna csinálni. A kinti egyetem segített a szállás keresésben, így szerencsésnek mondhatom magam. Az alapélelmiszerek árai többé-kevésbé azonosak a hazai árakkal, összességében jól ki lehet jönni az ösztöndíjból.

Olyan volt az út amilyennek elképzelted?

Igazából még jobb is volt, mint amilyenre számítottam. A legpozitívabb dolgok közé tartozik, hogy igaz barátokat találtam kint és hogy beutazhattam Olaszországot. Finnország teljesen más élmény. Sok bennem felmerülő kérdésre találtam választ és itt megtaláltam önmagam.

Ajánlanád másoknak is a külföldön tanulást?

Úgy gondolom, hogy fontos kilépnünk néha a komfortzónánkból ahhoz, hogy új élményekkel gazdagodhassunk. Emellett úgy érzem, hogy a külföldön tanulás hihetetlenül szélesíti a látókörünket és megsokszorozza a jövőbeli lehetőségeinket, ezért mindenképpen ajánlom mindenkinek, hogyha lehetősége van arra, hogy világot lásson, éljen a lehetőséggel!

 

SZEREZZ KÜLFÖLDI TAPASZTALATOKAT A PANNÓNIA PROGRAMMAL

Azok az ÓE-hallgatók, akik a Pannónia Program keretében vesznek részt külföldön részképzésben vagy szakmai gyakorlaton tíz plusz tokent, számos kedvezményre jogosító a virtuális fizetőeszközt is kapnak, illetve plusz öt kredit jár majd egy szabadon választható mobilitási tantárgyért.

 

A korábbiakhoz képest magasabb, havi 350 000-400 000 forintos ösztöndíjhoz kisegítő támogatások is járhatnak, hosszú távú mobilitás esetén havi 100 000, rövid távú mobilitás esetén pedig napi 2500 forint.

A most induló Pannónia Ösztöndíjprogram első ütemében a 2024/2025. tanév őszi félévi hosszú távú mobilitásra (2 hónaptól 3 vagy 5 hónapig) lehet jelentkezni.

 

A Pannónia Ösztöndíjpályázatról bővebben az alábbi linken olvashatsz:
https://uni-obuda.hu/pannonia-osztondijprogram
Frissítve: 2024.02.19.

Legfrissebb cikkek