A műszaki szakterületi rangsorokban élen az Óbudai Egyetem

A világ nyolcszáz legjobbja közé sorolták az Óbudai Egyetem informatikai, valamint műszaki és mérnökképzéseit a Times Higher Education (THE) rangsor készítői. Az ÓE-t az 601-800. helyre sorolták mindkét kategóriában. A fizika és természettudományok (Physical Sciences) területen a 801-1000. közötti helyen áll az intézményt.

Az Óbudai Egyetem évről évre bizonyítja, hogy a legmagasabb szintű műszaki felsőoktatási intézmény – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente rektor az Times Higher Education (THE) World University Rankings friss nemzetközi szakterületi rangsorait kommentálva.

A műszaki és mérnökképzések rangsorában az Óbudai Egyetem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) együtt a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a 601-800. helyezéssel. Informatikai területen pedig szintén a BME-vel és a Debreceni Egyetemmel került az élre a 601-800. tartományban. A fizika és természettudományok (Physical Sciences) szélesebb területet érintő rangsorában a 801-1000-es intervallumba sorolták az Óbudai Egyetemet. Az egyetem rektora elmondta, hogy a THE nemzetközi rangsorába két éve került be először az Óbudai Egyetem, és az akkor megszerzett pozícióját az egyre erősebb versenyben is őrzi. Az Óbudai Egyetem az elmúlt években számos területen hajtott végre változtatásokat, és mostani helyezésekben fontos szerepe volt a sikeresen és átgondoltan végrehajtott modellváltásnak.

A szakterületi rangsor készítői a listák összeállításában hasonló módszereket alkalmaznak, mint az egyetemi világranglistánál: 16 szempont alapján értékelték az egyetemeket. Számít többek között az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók száma, a kutatási környezet, a kutatások minősége, valamint azok idézettsége és az úgynevezett tudástranszfer-indikátorok, vagyis az ipari bevételek és a szabadalmak száma.
Frissítve: 2023.10.27.

Legfrissebb cikkek