Szakmai nap a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyen

Helyben szerezhetnek piacképes diplomát a Nógrád vármegyei fiatalok – hangsúlyozta Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely (SKKK) által szervezett szakmai napon, amelyen a megyeszékhely polgármestere, Fekete Zsolt, valamint helyi középiskolák vezetői és a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja, Gembiczki Ferenc is részt vett. Székyné Dr. Sztrémi Melinda, az SKKK igazgatója elmondta, hogy idén már mintegy száz hallgatója van az Óbudai Egyetem salgótarjáni központjával. Ebben a sikerben nagy szerepe van a helyi középiskolákkal és az önkormányzattal való együttműködésnek.

A társadalmi mobilitás támogatása kiemelt célja az Óbudai Egyetem vezetésének – emelte ki Prof. Dr. Molnár András, aki szerint a gazdasági és műszaki képzés egyre inkább erősödik a Nógrád vármegyei térségben. Kifejtette, hogy az egyetem szorosan együttműködik a salgótarjáni önkormányzattal, a a nógrádi középiskolákkal és a helyi vállalkozásokkal annak érdekében. Az Óbudai Egyetemnek nagyon fontos, hogy helyben biztosítson képzést és jövőt  helyi fiataloknak. Így a diploma mellé munkahelyet és egzisztenciát is kapnak a vázolt együttműködésnek köszönhetően.

 

Jelenleg mérnökinformatikus (BSc nappali és levelező), gazdálkodás és menedzsment (BSc nappali), kereskedelem és marketing (BSc nappali), villamos-üzemmérnöki (Bprof nappali és levelező) szakon tanulhatnak Salgótarjánban. A rektorhelyettes elmondta, hogy az itt tanulók az ország egyik legjobb képzésében vehetnek részt, így jóval több fiatal előtt nyílik meg a továbbtanulás lehetősége.



Fekete Zsolt elmondta, hogy az önkormányzatnak kiemelten fontos, hogy magas színvonalú felsőoktatási képzés helyben is elérhető legyen. Lehetőségeikhez képest kívánják támogatni az Óbudai Egyetem salgótarjáni törekvéseit, a képzési központhoz közel kollégiumi férőhelyek kialakítása a közel jövőben elkezdődik. Olyan ökoszisztéma létrehozásában érdekelt az önkormányzat is, amely megerősíti a helyi munkaerőpiacot, és amely az egyéni sorsok és a vármegye gazdasági megerősítésében is fontos szerepet játszik. A polgármester ezen a fórumon jelentette be, hogy a képviselő testület októberi ülésén fogadja el az új ösztöndíjprogram indításáról szóló határozatát, amellyel hosszú távon kívánják támogatni a helyben tanuló fiatalokat. Az itt tanuló diákokat ezen kívül az önkormányzati intézmények – könyvtár, sportcsarnok, uszoda – kedvezményes látogatásának lehetőségével is segítik.



A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum intézményei mindent elkövetnek annak érdekében, hogy minél többen válasszák az Óbudai Egyetem helyi képzéseit – közölte Gembiczki Ferenc kancellár. Mint fogalmazott: nyitottak az újabb képzések idehozatalában.

Az Óbudai Egyetem képzési portfóliójáról, a duális képzési lehetőségekről, a mentorhálózat bővítéséről Dr. habil Fleiner Rita, a Neumann János Informatikai Kar Kiberfizikai Rendszerek Intézet vezetője, Dr. habil Wührl Tibor, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar kutatási dékánhelyettese és Beleznay Tamás köznevelési irodavezető tájékoztatta a helyi középiskolák vezetőit.

Frissítve: 2023.10.24.

Legfrissebb cikkek