Az Óbudai Egyetem a V4 régió legjobb kutatás minősége (Reseach Quality) mutatóval rendelkező műszaki egyeteme a THE legújabb 2024-es ranglistáján

A világ legjobb 1200 felsőoktatási intézménye között kapott ismét helyet az Óbudai Egyetem a Times Higher Education (THE) tegnap megjelent 2024-es ranglistáján, így továbbra is a világ legjobb 4 százalékát tömörítő „elitegyetemek” között foglal helyet. A tizenegy hazai rangsorolt intézmény között továbbra is a negyedik helyet megszerző Óbudai Egyetem idén is a legjobb magyar műszaki egyetemként került az 1001-1200. közötti tartományba – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente, az intézmény rektora. Az Óbudai Egyetem teljesítményét méltatva az egyetem rektora kutatás színvonalában, valamint a kutatási környezet értékelésében való előretörést emelte ki. Mi több, a kutatás minősége (Research Quality) mutatóban az Óbudai Egyetem a teljes V4-es régió legjobb műszaki egyetemként jelenik meg. A ranglista készítői a nemzetközi kilátásokat tekintve is a legjobb hazai egyetemek közé sorolta az Óbudai Egyetemet.

A Times Higher Education (THE) World University Rankings nemzetközi rangsorába két éve került be először az Óbudai Egyetem – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Kovács Levente, kiemelve, hogy az egyetem megőrizte a műszaki képzés területén korábban megszerzett vezető pozícióját. A rektor elmondta: az Óbudai Egyetem az elmúlt években számos területen hajtott végre változtatásokat, és mostani helyezésének megerősítésében fontos szerepe volt a sikeresen és átgondoltan végrehajtott modellváltásnak.

Az oktatás színvonalának emelése mellett nagy hangsúlyt fektettek a kutatás-fejlesztés és az ipari kapcsolatok erősítésére – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente. Az Óbudai Egyetem előrelépésében fontos szerepet játszott az is, hogy jelentősen bővült a tudományos kvalifikációt elért munkatársak köre és az is, hogy évről évre egyre több nemzetközileg elismert tudós csatlakozik az Óbudai Egyetem kutatói hálózatához. Ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a kutatás színvonalát és a kutatási környezetet mérő mutatókban jelentősen erősödött az Óbudai Egyetem – elemezte az adatokat a rektor, rámutatva: a kutatás minősége mutató (Research Quality) szerint az Óbudai Egyetem a legjobb műszaki egyetemként jelenik meg a V4 régióban, a legjobb 3. a rangsorolt 11 magyar egyetem közül, a Semmelweis Egyetem és az ELTE után, ami pedig a Research Quality világrangsorát illeti, a V4-ben a 8., a világon a 867. helyet érte el.

A Times Higher Education World University Rankings 2024-es világranglistáján 108 ország és régió szerepel. A rangsor csak a kutatásintenzív és globálisan orientált egyetemeknek nyitott, és a világ legátfogóbb, legkiegyensúlyozottabb és legszigorúbb teljesítményértékelési rendszere, amely 17 teljesítménymutatót alkalmaz és méri az intézményeket.
Frissítve: 2023.09.28.

Legfrissebb cikkek