Keleti nyitás: kettős diploma és innovációs park létesítés a tárgyalások középpontjában

Nagy az érdeklődés egyetemünk iránt Közép-Ázsia országaiban. A térség kiemelt területe az Óbudai Egyetem nemzetköziesítési stratégiájának – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente. A rektor kifejtette: - egyetemünkre látogatott annak az öt egyetemnek a küldöttsége, melynek tagjaival tavasszal egyeztettünk az együttműködési lehetőségekről. Megtörtént az első lépés üzbég-magyar Science Park létrehozásában a Tashkenti Kémiatechnológiai Egyetemmel, folytatjuk közös kutatásainkat a Kirgiz Műszaki Egyetemmel, illetve kettős diploma program indítását céloztuk meg a Kirgiz Musa Ryskulbekov Gazdasági Egyetem vezetésével. Hamarosan megkezdődhet az Üzbég-Magyar Innovációs Park projekt megvalósítása.

Ötleteinket külföldön is kamatoztatni kívánjuk. Megállapodtunk, az üzbég Tashkenti Kémiatechnológiai Egyetemmel (Tashkent Institute of Chemical Technology), hogy az üzbegisztáni Jizzakh városában egy Üzbég-Magyar Innovációs Parkot hozunk létre.



Prof. Botir Shukurillaevich Usmonov rektor úrral egyeztettünk a Digital Twin Technopark megvalósítási elképzeléseiről, melynek az Óbudai Egyetem, a Tashkent Institute of Chemical Technology, valamint üzbegisztáni egyetemek a résztvevői, kapcsolódva az ÓE három Science Parkjához, regionális szereplőkkel becsatlakozásával. A közös munka többek közt a digitális iker-rendszerek, a mechatronika és osztott gyártási rendszerek, a robotizálás AR/VR/XR megoldások, zöld technológiák, egészségügyi rendszerek fejlesztése, valamint a technológia import és export területét öleli fel.

Az üzbég küldöttség tagjai közt volt Islam Karimov, a Tashkent State Technical University rektorhelyettese és az Üzbég Innovációs Minisztérium osztályvezetője, akikkel egy közös TÉT kutatási projektet kezdtünk 2023-ban a digitális egészségügyi megoldások a betegbiztonsági eljárások támogatására témában.

Közös kutatások a Kirgiz Műszaki Egyetemmel



Prof. Chynybaev Mirlan Koichubekovich, a Kirgiz Razzakov Műszaki Egyetem Rektora és Prof. Dr. Kovács Levente közös munka-ütemtervben határozták meg az együttműködés konkrétumait, amelyek a geoinformatika, könnyűipar és építészet területét ölelik fel. Már körvonalazódnak az energetika területén végezhető közös kutatási projektcélok is.

Kettős diplomák



Kettős diplomát adó programról írt alá együttműködési szerződést az Óbudai Egyetem (ÓE) nevében Prof. Dr. Kovács Levente, valamint a Dr. Almaz Kadyraliev, a kirgiz Musa Ryskulbekov Gazdasági Egyetem (KEU) rektora. Az ÓE rektora kifejtette: a látogatás célja a képzés kidolgozásáról és indításáról szóló elképzelések rögzítése mellett többek közt az volt, együttműködést alakítsanak ki a tudományos mobilitás, az oktatók vonzása és a doktoranduszok kutatási gyakorlatai terén. A konkrétumokról elmondta: a kereskedelem és marketing kettős szakirányú alapképzés és kettős diploma lehetőségének kidolgozása. A képzés a tervek szerint a 2024/2025-ös tanév őszi szemeszterében indulhat el, a KEU-n Bachelor of Marketing, míg a Keleti Károly Gazdasági Karon BA in Commerce and Marketing címmel. Egyetemünk részéről a képzés fejlesztési koordinátora Dr. Garai-Fodor Mónika, a kar dékánja lesz.

A kirgiz és az üzbég egyetemek rektorai, a Tashkentből, Bukharából és Biskekből érkezett delegációik tagjai is részt vettek az egyetem tanévnyitó ünnepségén is, ahol Prof. Dr. Kovács Levente rektor külön kiemelte a nemzetköziesítés, a mobilitási programok, a kötelező kutatási lehetőségek jelentőségét.

Az Óbudai Egyetemen két üzbég egyetem rektora is címzetes egyetemi tanári címet vehetett át: Prof. Botir Shukurillaevich Usmonov, a Tashkent Institute of Chemical Technology rektora, valamint Imomov Shavkat Jahonovich, a Tiiamme Bukhara rektora, akik a tanévnyitón ünnepélyesen vehették át a megtisztelő címet, és a 2023. szeptember 12-én rendezett Minisymposiumon tartották nagy érdeklődéssel kísért előadásukat a zöld gazdaság és fenntarthatóság témakörében.

 
Frissítve: 2023.09.12.

Legfrissebb cikkek