Korondi motívumvilág megjelenése ipari és prezentációs terméken projektösszefoglaló

Az Óbudai Egyetem határon túli együttműködéseit is erősíteni kívánja új, a szórványmagyarság értékeinek megőrzéséért létrehozott projektje. Hosszútávú cél a projekt folytatása és a kárpát-medencei értékek megóvását célzó további kezdeményezések megvalósítása.

A kézműves értékeket magas szinten képviselő korondi kerámia formavilág és mintázat stílusjegyeinek felhasználása és egy mai enteriőrbe illeszthető használati tárgyon való megjelenítése volt a pályázók feladata. Számos kiemelkedő terv érkezett be professzionális enteriőr-textil-öltözék, valamint csomagolás témájú termékekről a korondi kerámiák motívumait inspirációként felhasználva, újragondolva.

Az érdeklődő hallgatók számára, segítve az inspirálódást és a korondi kerámia motívumainak megismerését, a Józsa Judit Galériába szerveztünk látogatást, ahol a Galéria tulajdonosa, a korondi származású keramikus és művészettörténész Józsa Judit előadást is tartott.

A szakmai zsűri - Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA, Dr. Demény Krisztina, Józsa Judit, Dr. Papp-Vid Dóra, DLA - által kiválasztott három legjobb enteriőr-textil-öltözék, illetve egy csomagolás terv kivitelezésében mentortanárok - Koleszár András, Korona Péter Gézáné, Dr. habil. Németh Róbert - segítették a hallgatókat.

Díjazott hallgatók:

Kategória I.:

  1. helyezett: Kárász Adél

  2. helyezett: Horváth Sára

  3. helyezett: Gubányi Gitta


Kategória II.:

  1. helyezett: Sődi Vivien


A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem keretében kiállítást szerveztünk, ahol a díjazott hallgatók által kivitelezett használati tárgyakat és a pályázók által készített legjobb plakátokat tekinthették meg a látogatók, valamint elérhetőek voltak új, a korondi projekt keretében beérkezett hallgatói tervek alapján készült reprezentációs termékek is. A kiállítás megnyitóján Molnár Attila, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány főigazgatója és dr. Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa köszöntötte a jelenlévőket. A projekt bemutatását követően díjazott hallgatóink mutatkoztak be.

A díjazott hallgatók számára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve műhelylátogatást szervezünk Korondra, ahol személyesen is megismerkedhetnek a korondi mesterekkel és a korondi kerámiával.

A Korondi motívumvilág megjelenítése ipari és reprezentációs terméken című hallgatói tervpályázatra beérkezett hallgatói munkák ezen a linken érhetőek el.

A projekt megvalósítása során készült fotók itt tekinthetőek meg.
Frissítve: 2023.08.01.

Legfrissebb cikkek