A Stanford Egyetem díja az ÓE kiválósági professzorának

Amir Gandominak, az Óbudai Egyetem distinguished (kiválósági) professzorának ítélték idén az Achenbach-emlékérmet. Az ausztrál kutató 2022-ben csatlakozott az Óbudai Egyetem csapatához az első distinguished professori pályázat egyik nyerteseként. A program célja, hogy az Óbudai Egyetem rugalmasan és egyre nagyobb arányban legyen részese a nemzetközi tudományos életnek.

A Stanford Egyetem Achenbach-emlékérme a nemzetközi tudományos élet egyik legrangosabb elismerése, amellyel a strukturális állapotfigyelés (SHM) terén végzett kiemelkedő kutatói tevékenységet díjazzák. 2023-ban Branko Glisic, a Princeton Egyetem professzora Amir Gandomit jelölte a díjra, amelyet az Óbudai Egyetem kiválósági professzora szeptemberben vesz át a Stanford Egyetemen a kétévente megrendezésre kerülő SHM nemzetközi konferencián.  Gandomi professzor a mesterséges intelligenciára épülő evolúciós adatelemzés- genetikai programozás, illetve a népességalapú optimalizálás kutatója, aki a világ legtöbbet idézett tudósai között van.

Gandomi professzor 2022 szeptemberétől erősíti az Óbudai Egyetem csapatát. Prof. Dr. Kovács Levente rektortól ekkor vette át kiválósági professzori kinevezését



Az Óbudai Egyetem idén másodszor hirdette meg distinguished professzori pályázatát. A program legfontosabb célja, hogy az egyetemhez csatlakozó, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező kutatók módszereik átültetésével, illetve minél több hallgató és fiatal kutató bekapcsolásával emelje az intézmény tudományos rangját.

Achenbach-érme

A Stanford egyetem díjával strukturális állapotfigyelés (SHM) tudományterületen végzett kutatói munkát ismerik el. Azok kaphatják, akik tíz éven belül szerezték meg doktori címüket, odaítélése szigorú és komoly versenyen alapuló kiválasztási standardok alapján történik. Minden évben csak egy győztest választanak ki a világ minden tájáról kandidáló tudós közül.

Jan Drewes Achenbach (1935. augusztus 20–2020. augusztus 22.) holland származású amerikai fizikus. Módszereket dolgozott ki a hibák felismerésére és jellemzésére érintkező jeladók, képalkotó technikák és lézer alapú ultrahangok alkalmazásával. Kutatásokat végzett továbbá a szerkezeti akusztika és a kompozit anyagok mechanikai viselkedése terén is. Achenbach a Wave Motion című folyóirat alapító főszerkesztője volt.



 

 
Frissítve: 2023.07.10.

Legfrissebb cikkek