Elhunyt Dén Gábor

Életének 71. évében (1952-2023) elhunyt Dén Gábor, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetika Intézet korábbi kollégája, nyugalmazott docense. Rá emlékezünk.

Szegeden született, ahol általános- és középiskolai tanulmányait is folytatta. A Déri Miksa Technikumban érettségizett, és szerzett technikusi szakképesítést. Felsőoktatási tanulmányait a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán kezdte, ahol 1974-ben Villamos üzemmérnöki oklevelet szerzett. Ezt követően, a főiskola tanársegédjeként kezdte meg oktatási tevékenységét, mellette párhuzamosan a BME Villamosmérnöki Karán is tanult, ahol 1980-ban okleveles villamosmérnökként végzett. Nyugdíjba vonulásáig, - egy rövidebb megszakítással - mindvégig a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar oktatójaként dolgozott. 1980-tól a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tagja volt.

Igazi „Kandós” kolléga volt!

1984-től adjunktusként, 1999-től főiskolai docensként a gyakorlatok mellett előadásokat is tartott. A 2000. január 1.-jén megalakult Budapesti Műszaki Főiskolán kezdetben az Erősáramú elektronika tantárgyat oktatta, majd a Villamosságtan tantárgy oktatását a Kandó Kar óbudai telephelyén, ahol oktatástechnikai úttörőként készített a mai napig használható videós tananyagot. Hosszú éveken át vendégoktatóként tanította az Elektrotechnika című tantárgyat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari Karán.

Oktatói munkáját hivatásának tekintette. Az általa tanított tantárgyakat nagyfokú precizitással, de mégis könnyen érthetően adta elő.

Alábbiakban idézünk róla néhány hallgatói véleményt a „Mark My Professor” nevű fórumról, amelyen egy időben, országos viszonylatban is első volt.

„Az egyik legjobb oktató, akivel valaha találkoztam. Előadásai egyszerűen kifogástalanok, minden érthető. A vizsga valóban kemény, de sok gyakorlással teljesíthető. Mindenki, aki a szakmát meg akarja tanulni, hozzá vegye fel a tárgyat. Csak ajánlani tudom.”

„Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy ilyen nagy tudású és egyben kiváló tanárom még sohasem volt, mint Dén Tanár Úr, ezért szerencsésnek mondhatom magamat. Az előadásaira és gyakorlataira, amik mindig jó hangulatban teltek, vidáman jártam be és örömmel mondhatom, hogy Villamosságtan I. és II. tantárgyakból sikeresen levizsgáztam az első alkalommal. Ilyen érdekesen és ennyire részletesen engem még soha egyetlen egy tanár sem tanított tantárgyat, mint Ő. Köszönöm, hogy ilyen kiváló Tanárom volt!”

„A világ legjobb tanára! Óriási a tudása és mindig felkészülten jön be az előadásokra és a gyakorlatokra is. A vizsgákra sokat kell gyakorolni és tudni, de teljesíthető a tárgy! Mindenki szerencsésnek mondhatja magát, aki nála tanult!”

Barátságos, segítőkész, megbízható oktató és szakember volt, akit szívesen látott minden közösség, amelyben megfordult. Számtalan kollégája tekinthette őt barátjának. Rendszeres résztvevője és alkalmanként szervezője is volt munkahelyi, baráti összejöveteleknek. Aktívan vett részt az Óbudai Egyetem dolgozói sporttevékenységeiben, teniszéletében.

Kollégái, tanítványai és barátai számára is betölthetetlen űrt hagyott maga után.

Nyugodjék békében!
Frissítve: 2023.05.30.

Legfrissebb cikkek