Mesterséges intelligencia a mindennapokban – a HEDY-projekt multiplikációs eseménye

Az Óbudai Egyetem a HEDY Erasmus+ projektben szakmai konferenciát tartott a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán, ahol a szakemberek bemutatták a projekt eredménytermékeit.

2021 őszén indult az Óbudai Egyetemen a HEDY – Life in the AI Era (Élet az MI korában) című, KA2 partnerségi együttműködés a felsőoktatás terén Erasmus+ projekt. Ennek részeként a szakemberek a partnerekkel karöltve nemzetközi kutatásokat szerveztek, melynek eredményei az MTA IX. Osztály Hadtudományi Bizottsága által minősített, lektorált-szakmai folyóiratban, a Biztonságtudományi Szemle különszámában jelentek meg. Az Óbudai Egyetem K-MOOC rendszerében tananyagot is fejlesztettek.



A projekt magyarországi multiplikációs eseményeként 2023. május 19-én a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon (BGK) konferenciát szerveztek „A mesterséges intelligencia és a domotika társadalmi és technológiai kérdései a felsőoktatásban” címmel.

A rendezvényen a plenáris előadások a mesterséges intelligencia korának társadalmi és technológiai trendjeiről (Dr. habil. Kollár Csaba PhD), a mesterséges intelligencia értelmezésének társadalmi vetületei (Heitlerné Lehoczky Mária), az ipar 4.0 munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól (Beke Éva), az EU etikus mesterséges intelligenciára vonatkozó ajánlásairól (Dr. Fogarasi Attila), illetve a HEDY projekt tananyag fejlesztési előzetes tapasztalatairól (Dr. habil Szabó Gyula) beszélt. A plenáris ülés után a konferencia két szekcióban zajlott tovább: mesterséges intelligencia, illetve domotika, valamint Heitlerné Lehoczky Mária és Katona-Kis Viktória moderálásával kerekasztal beszélgetést tartottak hallgatók részvételével, az mesterséges intelligencia tantárgy oktatásának tapasztalatairól.

A mesterséges intelligencia szekcióban az MI polgári és katonai biztonságra gyakorolt hatásairól (Pál Anita), az ember-gép csoport alapú képességfejlesztés lehetőségeiről (Kiss Csaba), illetve a mesterséges intelligencia műszaki gyakorlatban történő oktatási lehetőségeiről (Tarr Bence) hangzottak el előadások. A domotika szekcióban Rákóczi Barbara Mónika az épületautomatizálásról és épületfelügyeletről, Dr. Szűcs Endre PhD a biztonságtechnikai megoldásokról, Takács Miklós a domotika rendszerek megvalósításáról, Nagy Martin a társasházi környezetben megvalósítható domotika rendszerekről, valamint Dr. habil. Kollár Csaba PhD a domotika rendszerek jelenéről és lehetséges jövőjéről osztotta meg értékes gondolataikat a jelenlévőkkel.



A Konferenciát, melyen 50-60 érdeklődő jelent meg, a BGK Domotika szak nyílt nap követte.

A Konferencia programjáról bővebben:

https://bgk.uni-obuda.hu/hedy-konferencia-es-domotika-nyilt-nap/

A HEDY partnerségről:

Az Óbudai Egyetem koordinációjában, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar szakmai gesztorálása mellett bolgár, német, portugál és spanyol, a felsőoktatásban sokéves tapasztalattal rendelkező partnerek dolgoznak együtt a 2021-2023 között megvalósuló projekten.

https://lifeintheaiera.eu/partners/

 

A projekt megvalósítását az Európai Unió Erasmus+ programja támogatja.

Projekt azonosító: 2021-1-HU01-KA220-HED-000029536

Projekt címe: Life in the AI Era - HEDY



További információ:

web: https://lifeintheaiera.eu/

FaceBook: https://www.facebook.com/HEDY2022

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hedy-project-eu-26582a229/

Twitter: https://twitter.com/hedy_project

YouTube: https://www.youtube.com/@hedyproject_eu1527

 

 

 
Frissítve: 2023.05.25.

Legfrissebb cikkek