Több száz résztvevő a Lányok Napján

Nagy érdeklődés kísérte a Lányok Napját az Óbudai Egyetemen. Az országos eseményhez csatlakozva a rendezvény szervezőinek célja az volt, hogy olyan „férfias” szakterületeken, mint amilyen például az IT, természettudományi, műszaki területek, saját élményeket szerezhessenek a pályaválasztáshoz közeledő fiatalok, és ne a sztereotípiákra hallgassanak. Az egyetemen tartott eseményen több száz résztvevőt inspiráltak, hogy felfedezzék a STEM pályában rejlő lehetőségeket.



A Lányok Napja országos programját idén 12. alkalommal rendezte meg a Nők a Tudományban Egyesület. A programhoz idén is inspiratív programokkal csatlakozott az Óbudai Egyetem. Magyarországon bizonyos szektorokban csak mutatóba akadnak a gyengébbik nem képviselőiből. Ilyen például az úgynevezett STEM-terület (tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika). A tehetséges nők magas szintű képzése, támogatásuk, a férfiakéval azonos mértékű előmenetelük biztosítása karrierjük során, és ezáltal megtartásuk a kutatói és mérnöki pályán kiemelkedően fontos cél, mivel újító szellemiségük a tudományos, gazdasági és társadalmi haladás nélkülözhetetlen és előremutató tényezője.  Elemi társadalmi érdek, hogy a tudományos vagy műszaki pályát művelő nők olyan intézményi feltételek között dolgozhassanak, ahol a karrierépítésben azonos jogokat és lehetőségeket kaphatnak a férfiakkal.



Lányok Napja az Óbudai Egyetemen

Intézményünkben öt budapesti, illetve a székesfehérvári karon tartották meg a nyílt napot. A tudomány, technológia, mérnöki és matematika területekhez közelálló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap eseményeire a diáklányokat színes programmal vártuk a diáklányokat laborbejárásokkal, egyedi ajándékokkal, játékokkal.



Az érdeklődők inspiráló interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerkedhettek a tudományok, a technológia és az informatika világával, a lány hallgatóktól megtudhatták, hogy számukra miért vonzó a műszaki pálya, és miért tartották jó választásnak az Óbudai Egyetemet. A résztvevők többek közt felfedezhették a robotok, a mesterséges intelligencia, a mobil appok, a 3D modellezés, a modern technológiák világát, egyúttal megtudhatták, hogyan lehetnek mérnökök, milyen szakokon tanulhatnak tovább, és milyen lehetőségeik vannak a jövőben.



A robotok világában kalandozhattak azok a lányok, akik az Alba Regia Műszkai Karra látogattak el. Az izgalmakkal teli napon bepillanthattak az Ipar 4.0 rejtelmeibe, és megismerkedhettek az informatikus, mechatronikai mérnök, mérnök-informatikus, villamosmérnök és gépészmérnök szakmákkal. A legújabb LEGO robotokkal izgalmas programozási kihíváson vehettek részt, sőt találkozhattak a táncoló és éneklő Pepper robottal is. A résztvevők körbejárhatták az Ipari elektronika laboratóriumot, és a hallgtókkal együtt próbálhatták ki az izgalmas kihívásokkal teli Egyetemi Monopoly játékot.



A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon többek között a robotprogramozással, diagnosztikával és a 3D modellezés világával ismerkedhettek az érdeklődők. CNC gép segítségével egyedivé gravírozhatták az ajándékba kapott kulcstartóikat, valamint ultrahangos hegesztéssel készíthettek ékszereket. Megismerhették a Formula Student csapat épülő versenyautóját és kipróbálhatták a pneumobil hallgatói kör játékait a belső udvaron. Érdekfeszítő bemutatót láthattak a biogáz laborról, a női feltalálókról, valamint megismerhették a lean szemléletet/filozófiát egy gyártási-szerelési gyakorlaton keresztül.



Kreatív foglalkozásokkal, labor és napelem park látogatással várták a pályaválasztás előtt álló lányokat a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon.



A Neumann János Informatikai Karon az egyetemen oktató és kutató hölgyekkel találkozhattak az érdeklődők, kérdezhettek a munkájukról, alkalmuk nyílt a megismerkedni a hallgatókkal is, akik az egyetemi életről meséltek. A látogatók előtt megnyíltak az elzárt kutatólaborok is, ahol humanoid robotokkal találkozhattak, és megnézhették azt is, hogyan működik a 3D nyomtató. A nap folyamán kipróbálhatták, milyen programozni, és hallhattak arról is, hogyan segíti a mesterséges intelligencia a rákkutatást, milyen táborokkal várják a fiatalokat a nyár folyamán. A Neumann János Szakkollégium tagjai a hallgatói projektekkel mutatkoztak be, és segítettek eligazodni az IT Evolúció kiállítás tárgyai között is.



A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon azokat várták, akit érdekelt a kreatív gondolkodás, a design, a környezetvédelem, a zöldenergia. A programban kreatív foglalkozások, laborbemutatók, szabaduló-szobák szerepeltek. A napot egy izgalmas kvízzel és nyereménnyel zárták.

Az Ybl Miklós Építéstudományi Karon azokat a kreatív diáklányokat várták, akiket érdekel az építészet és az építőmérnökség. A program részeként meglátogathattak néhány tanórát, majd kötetlen beszélgetés során a női oktatók arról meséltek, mi vezette őket a pályára, és milyen lehetőségeket rejt a szakma a lányok számára. A hallgatók arról beszéltek, hogy számukra miért vonzó az építész, illetve az építőmérnöki pálya, és hogy miért jó választás az Ybl kar.
Frissítve: 2023.04.28.

Legfrissebb cikkek