Ahol egy zseni nevelkedett – kiállítás Neumann Jánosról

Neumann János egykori iskolájában, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében nyílt meg március 27-én a Neumann Társaság által rendezett kiállítás. A tárlat az Óbudai Egyetemen – Prof. Dr. Kovács Levente rektor jelenlétével és támogatásával – januárban indult Neumann120 emlékév része. A kiállítás-megnyitón az Óbudai Egyetemet a Neumann János Informatikai Kar dékánhelyettese, Dr. Kertész Gábor képviselte. Kroó Norbert akadémikus számos személyes emlékkel idézte meg Neumann hatását a tudományos világra és közvetlen kollégáira, barátaira.

A Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő jubileumi év keretében a digitális számítógépek működési elveit kidolgozó tudós szülői és nagyszülői házának képzőművészeti és iparművészeti értékkel bíró műtárgyait mutatják be a Neumann-miliő emlékkiállításon. A számos egyedülálló ritkaságot rejtő kollekciót  2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a nagyközönség Neumann egykori alma materének, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumnak a dísztermében.



A március 27-i ünnepségen Hajdó Ákos, a gimnázium igazgatója röviden ismertette Neumann életrajzát, és kiemelte: a terem, ahol a kiállítás van, ugyanaz a helyiség, ahol Neumann János érettségi vizsgáit letette. Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester köszöntőjében Erzsébetváros inspiráló intellektuális hagyományairól beszélt, ahol olyan korszakos zsenik nevelődtek, mint Neumann János, Wigner Jenő vagy Harsányi János.



Dr. Kertész Gábor köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig is tehetség formálja a világot. Legyen bár ez a tehetség a természettudományos, mérnöki, művészeti, sport vagy épp oktatói, mentori – fogalmazott a Neumann Kar dékánhelyettese. Elmondta: az Óbudai Egyetemen kiemelten fontos, hogy gondozzuk, fejlesszük a tehetséget annak érdekében, hogy évek múlva utódaink úgy gondolhassanak ránk, mint amilyen tisztelettel és megbecsüléssel gondolunk ma Neumannra és életútját végig kísérő oktatókra. Dr. Kertész Gábor ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az Óbudai Egyetemen indul januárban a Neumann120 programsorozat, és az ország egyik legelismertebb gyakorlatorientált képzése valósul meg a Neumann Karon. „Tudományos műhelyek, szakmai versenyek és ösztöndíjak sorával támogatjuk a kiemelkedő hallgatókat, szeptembertől pedig új tantervvel segítjük a tanulmányaikat nálunk megkezdő hallgatóinknak a felsőoktatásba való integrálódást” – tette hozzá a dékánhelyettes.



Dr. habil. Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem rektora arról beszélt, hogy milyen büszkék hogy csatlakozhattak az emlékévhez, sok programmal készülnek. Wéber Tamás, a SERCO vezérigazgatója is elköteleződésüket fejezte ki a programok mellett, és kiemelte, milyen nagyszerű, hogy a világon mindenütt egy magyarral kapcsolják össze az informatikát.

A festmények és relikviák – a kiállítást bemutató – Selmeczi György belsőépítész gyűjteményéből származnak, az ő kutatásai alapján ismerhetjük meg a művészetpártoló Neumann-család világát. A gimnázium dísztermében elhelyezett tárlókban Neumann János szülői és nagyszülői házából származó, iparművészeti értékű, eredeti relikviák mellett a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállításán szereplő dokumentumok nemesmásolatai is megtekinthetők. A Neumann-miliő emlékkiállítást összesen öt alkalommal  lehet nyilvánosan megtekinteni  a gimnázium titkárságán (titkarsag@fasori.hu) történő előzetes regisztrációt követően:

  • március 31-én, 8:00 és 15:00 óra között

  • április 14-én, 8:00 és 15:00 óra között

  • április 15-én, 8:00 és 12:00 óra között

  • április 21-én, 8:00 és 15:00 óra között

  • április 22-én, 8:00 és 12:00 óra között


Az enteriőr-kiállításmegnyitó mellett az emlékév vándorkiállítása is debütált: a résztvevők elsőként tekinthették meg a Neumann János életét és életművét bemutató tablósorozatot, mielőtt az országjáró útjára indul, amely legközelebb a budapesti BSZMC Neumann Technikumban lesz megtekinthető, majd a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán.

Az év folyamán több vidéki városban is látható lesz, úgymint Tatabánya, Balassagyarmat, Szombathely, Eger, Veszprém – Neumann nevét viselő iskolákban és egyéb oktatási, művelődési intézményekben.

Bővebb információ a Neumann120 emlékév programjairól: www.neumann120.hu
Frissítve: 2023.03.28.

Legfrissebb cikkek