Erősödő ipari kapcsolatok az Óbudai Egyetemen

A képzést és a kutatást, fejlesztést, valamint innovációt érintő együttműködési megállapodásokat kötött egy időben az Óbudai Egyetem a NIX Tech Kft.-vel, az Asura Technologies Zrt.-vel és az ELKH Agrártudományi Központtal. - Kiemelten fontosnak tartjuk az ipari és üzleti kapcsolatokat. A cégek igényei és egyetemünk mérnöki képzési kínálata számos ponton fedik egymást. Fontosnak tartottuk, hogy céges partnereinkkel valós és személyes kommunikáció jöjjön létre, mindegyik szereplő tudásbázisára építve, ami a gyakorlat nyelvére is lefordítható innovációt jelent. Egymás tevékenységének közvetlen megismerése az egyetem kutatás-fejlesztési projektjeinek mielőbbi eredményességében is megnyilvánulhat – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora.


 

Az együttműködések alapvető célja, hogy a felek elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket közös szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák és ezen keresztül a kiemelt kutatási területeken az egyetem akadémiai tudásának és az ipari partnerek szakmai tapasztalatainak ötvözésével emeljék a magyarországi kutatás-fejlesztés színvonalát. A kooperációk kiemelt résztvevője a Neumann János Informatikai Kar (NIK).



A mára már nemzetközi hírű IT-szolgáltató, a NIX Tech Kft. informatikai fejlesztő vállalat és a NIK eddig is több projektben együttműködött már, a most megerősített kooperációban jelentős hangsúlyt kap az egyetemi beruházásban megvalósuló Tudományos és Innovációs Parkok fejlesztési elképzeléseire.

- Az egyetemen projektalapú oktatás folyik. A gyakorlatorientált képzés egyértelmű sikert jelent a hallgatók és az ipari partnerek számára is – jelentette ki Dr. Rácz Ervin, oktatásért felelős rektorhelyettes, aki hozzátette: - a cél továbbra is e jó gyakorlat folytatása, illetve a K+F+I tevékenység erősítése.

- Az Óbudai Egyetemre kiemelt partnerként tekintünk, és az elsők között volt a felsőoktatási intézmények között, mellyel együttműködésre léptünk. Küldetésünknek tartjuk a fiatal tehetségek felkarolását, melyhez az egyetemen a legjobb terepre találtunk. Terveink közt szerepel gyakornoki programunk bővítése, melynek révén egyre több hallgató juthat gyakorlati ismeretekhez is - mondta el dr. Málik Benjámin Lajos, a NIX Tech Kft. ügyvezető igazgatója.



A cég és az intézmény együttműködése többek közt az alábbi területekre terjed ki: közös projektek és pályázatok kidolgozása, alkalmazott kutatás, szakmai gyakorlati helyek biztosítása. A cég részt vesz az egyetemi beruházásban megvalósuló Tudományos és Innovációs Parkok fejlesztésében, gyakornoki programok megvalósításában, szakmai hálózatépítésben, közös szakmai rendezvények megvalósításában, partneri promócióban.

(Az együttműködésről szóló dokumentumot Dr. Rácz Ervin, oktatásért felelős rektorhelyettes és dr. Málik Benjámin Lajos, a NIX Tech Kft. ügyvezető elnöke látta el kézjegyével.)

A NIX Kft. szoftvereket, weboldalakat készít, technikai támogatást nyújt informatikai termékekhez. Projektjei felölelik az orvostudomány, az oktatás, a közlekedés, a logisztika, a távközlés és az e-kereskedelem területét. A cég kiemelt hangsúlyt fektet a kezdő informatikusok képzésére.



 

Az Asura Technologies Zrt. eddig STEM területen működött együtt az egyetemmel. A kooperáció számos ponton bővült.

- Az Óbudai Egyetem vezetésének dedikált célja, hogy céges partnerei szakterületük legjobb képviselői legyenek, ezáltal a hallgatók már tanulmányaik alatt naprakész információkkal rendelkezzenek, és lehetőség szerint minél hamarabb elhelyezkedjenek választott szakterületükön – hangsúlyozta Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes. Emlékeztetett: az egyetem 2014-ben csatlakozott a STEM programhoz. Ahogy eddig, úgy a jövőben is kiemelt célként tekintenek arra, hogy a műszaki érdeklődésű középiskolás diákok minél nagyobb arányban kerüljenek be a felsőoktatásba, közelebbről az Óbudai Egyetemre.



- Az Asura Technologies Zrt. több szállal is kötődik az egyetemhez. A mostantól érvényes együttműködés során cégünk részt vesz az egyetem STEM programjaiban, valamint a STEM terem infrastrukturális és szoftveres támogatásában, workshopok szervezésében, közös képzési és ösztöndíj programok kidolgozásában és lebonyolításában is együtt dolgozunk a jövőben. Kiemelt feladatunk részeként társaságunk bekapcsolódik az egyetemi beruházásban megvalósuló Tudományos és Innovációs Parkok szakmai programjainak alakításában – ismertette a kooperáció részleteit Kiss-György Máté, a cég vezérigazgatója.



(A megállapodásról szóló dokumentumot Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, valamint Kiss-György Máté, az Asura Technologies Zrt. vezérigazgatója írta alá.)

A 2017-ben alapított budapesti Asura Technologies új generációs videó-elemző rendszereket és mesterséges intelligencián alapuló rendszámfelismerő szoftvereket fejleszt közlekedésbiztonsági, járműazonosító és általános biztonsági alkalmazásokhoz. A cég által kifejlesztett szoftvermegoldások közös jellemzője, hogy bármely parkoló-, közlekedési vagy biztonsági rendszerbe könnyedén integrálhatók. A cég három kontinensen van jelen, Európában, Amerikában és Ázsiában.



 

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközponttal létrejött együttműködés fókuszterületei: a felsőfokú utánpótlás biztosítása érdekében a műszaki, informatikai, gazdálkodási és társadalomtudományi képzési területek fejlesztése és támogatása.

- A megállapodás értelmében számos területen nyílik lehetőségünk kutatási együttműködésre, amelyek már meglévő alapokra épülhetnek. Fontos számunkra, hogy a kutatóközpont munkatársai a jövőben részt vesznek az egyetem alap- és mesterképzésében, a karok, intézetek, érintett tanszékek oktatást-képzést megalapozó szakmai háttértevékenységében, valamint meghívott vendégelőadóként megosztják szakmai tapasztalataikat az egyetem hallgatóival –hangsúlyozta Prof. Dr. Gulácsi László kutatási rektorhelyettes.



- Az egyetemmel egy éve vettük föl a kapcsolatot. Prof. Dr. Kovács Leventével felvázoltuk az együttműködési lehetőségeket. A kutatóintézetben hatalmas mennyiségű, elsősorban szenzorokkal gyűjtött adatot kell feldolgozni. Ezek elemzésében az egyetem munkatársai, hallgatói nagy segítséget tudnak nyújtani informatikai eszközeik és fejlesztések révén. A közös munkában számítunk a PhD hallgatókra is – emelte ki Dr. Vida Gyula, az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Dr. Eigner György, a Neumann János Informatikai Kar dékánja az együttműködés részeként a TDK témakörök közös kidolgozására is javaslatot tett.



(A szerződést Prof. Dr. Gulácsi László, kutatási rektorhelyettes és Dr. Vida Gyula, az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója szignózta.)

Az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) 2012-ben jött létre több nagy múltú kutatóintézet egyesülésével. Kutatási portfóliója lefedi az agrártudomány, a környezetgazdálkodás és környezetvédelem területeinek széles körét. Komplex tudományos programjában szerves egység kialakítására törekszik a felfedező, a célzott, a módszertani és az alkalmazott kutatás, valamint a fejlesztő- és innovációs tevékenység között. Kiterjedt együttműködést folytat hazai és külföldi tudományos műhelyekkel, köztük felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel.

Frissítve: 2023.03.27.

Legfrissebb cikkek