5G technológia segíti az MSc és BSc képzésben tanuló hallgatókat

Az Óbudai Egyetem 5G technológiát alkalmazó mobilkommunikációs hálózat kiépítéséről írt alá partnerségi megállapodást a Yettel Magyarországgal a közelmúltban. A hallgatók és kutatók munkáját közvetlenül is segítő technológia és ehhez kapcsolódó képzés mérföldkő az egyetem képzésfejlesztésében. A stratégiai együttműködés keretében az oktatás-támogatáson túl munkaerő-toborzási területeken is együttműködik a mobiltársaság a felsőoktatási intézménnyel - mondta el Prof. Dr. Kovács Levente rektor.

Az Óbudai Egyetem és a mobilszolgáltató cég közötti megállapodás és fejlesztés Prof. Dr. Kovács Levente rektori stratégiai programjának részeként jöhetett létre. A Bécsi úti campus területén 5G mobiltechnológiát alkalmazó mobilkommunikációs hálózatot létesített a Yettel, a fejlesztésekhez a mobilszolgáltató tesztelési célra SIM-kártyákat és végberendezéseket is térítésmentesen biztosított az egyetem számára.Az 5G hálózat műszaki kivitelezési munkálatai 2022 őszén kezdődtek, a mobilszolgáltató az év végén helyezte üzembe az 5G állomását a campus területén, amely ma már teljes kapacitással szolgálja ki a hallgatókat és kutatókat. Az egyetemi campus hálózati lefedettségén túl az informatikai és kiberbiztonsági labort is ellátták egy-egy dedikált eszközzel annak érdekében, hogy a hallgatók a beltéri helyiségekben is zökkenőmentesen folytathassanak 5G-vel kapcsolatos kutatási tevékenységet. A fejlesztés megvalósulása hozzájárulhat a hazai mobilkommunikációs iparág folyamatos fejlesztéséhez, valamint az új 5G-felhasználási területek megismeréséhez, magyarországi implementációjához.

A stratégiai együttműködés egyik meghatározó eleme az oktatásban való közreműködés - a Yettel jelenleg több munkatárssal/oktatóval vesz részt a Neumann János Informatikai Kar Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetében induló telekommunikációs tematikájú tantárgy tantervének kialakításában. A „Bevezetés az 5G technológiába” címet viselő tárgyat a 2022/2023-as tanévben indította az egyetem, és már nyolcvan hallgató vette fel.

A tantárgy keretében a telekommunikációs iparágról, a hazai piac sajátosságairól, spektrumhasználatról és - gazdálkodásról, energiahatékonysági beruházásokról, az 5G jövőbeni felhasználási lehetőségeiről, továbbá az IoT-technológiáról, valamint a privát hálózatokról is tanulhatnak a hallgatók. Az új tantárgy révén a hallgatók a gyakorlati életből vett valós alkalmazási példákon keresztül, az ismereteket megtapasztalva, precíz elméleti és egyúttal praktikus gyakorlati ismeretekhez jutnak.

Az együttműködés célja, hogy a folyamatosan fejlődő hazai mobilkommunikációs iparág olyan jól képzett munkavállalókat foglalkoztathasson, akik képesek és akarnak is új mobiltechnológiákat megismerni, vagy akár mobiltechnológiára alapuló felhasználási eseteket magyarországi környezetre adaptálni. A stratégiai megállapodás keretében az egyetem és a Yettel a jövőben együttműködik egy munkaerő-toborzási és gyakornoki program kialakításában is.

„Az Óbudai Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy fejlessze ipari kapcsolatait annak érdekében, hogy a képzés során a hallgatók ne csak az elméleti, hanem a gyakorlati készségeiket is elmélyíthessék” – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente. „Az Óbudai Egyetemen végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei azért is kiválóak, mert az intézmény gyakorlatorientált fókuszú képzésében vesznek részt. Ezt a törekvésünket erősíti a most megkötött megállapodás is – tette hozzá a rektor.

„Az eddigiek alapján azt látjuk, hogy a hallgatók már most erősen érdeklődnek a mobiltechnológiáról. Abban bízunk, hogy a megállapodásnak köszönhetően, az 5G mobilhálózat telepítésével hozzájárulhatunk az egyetem fejlesztési programjához, amelynek része az 5G mobiltechnológiában rejlő lehetőségek feltárása, valamint az új technológia gyakorlati tulajdonságainak és előnyeinek felismerése. Bízunk benne, hogy ezzel is segíthetjük az egyetem szakmai fejlődésének növelését, a gyorsabb fejlesztéseket” – mondta el Dávid Zoltán, a Yettel stratégiai vezérigazgató-helyettese.

 
Frissítve: 2023.03.24.

Legfrissebb cikkek