STEM delegációkat fogadott a STEM Iroda

Az Óbudai Egyetem STEM Irodája, és a Magyarországi STEM Platform, az Európai Unió keleti régiójának meghatározó képviselői, elkötelezettek az EU STEM Coalition bővítése, a környező országok intézményeinek, szervezeteinek STEM képviseletének megerősítése és szoros együttműködések kialakítása terén, ebben a régióban.

Szlovák delegáció
Az Óbudai Egyetem STEM Irodája és a Magyarországi STEM Platform, a szlovák bejegyzésű Learn IT Academy o.z. polgári szervezetet fogadta vendégül a közelmúltban. A vendéglátók szeretnék megerősíteni a STEM-orientált képzéseket a Szlovák Köztársaságban is.
Ahhoz, hogy egy intézmény vagy szervezet STEM képviselővé válhasson, aktívan részt kell vennie az EU STEM Coalition rendezvényein, eseményein. A Magyarországi STEM Platform és az egyetem STEM Irodája a környező országok intézményeinek, szervezeteinek STEM képviseletének megerősítése érdekében, szoros együttműködéseket alakít ki, és Task Force (munkacsoportos) megbeszéléseket tart, hogy a kapcsolati rendszernek köszönhetően mielőbb elkezdődhessen a tapasztalatcsere, és a STEM-orientált tevékenységek kidolgozása.
Kersánszki Tamás irodavezető kiemelte a STEM-orientált projekteket az Óbudai Egyetemen, valamint ismertette azokat a lépéseket, amikkel egy európai ország STEM képviselővé válhat. A továbbiakban bemutatta a Magyarországi STEM Platform működését, és a STEM terület fontosságát.
Márton Zoltán, projekt koordinátor prezentálta, az Óbudai Egyetem STEM Irodájának sikeres projektét, a Nyári Gyerekegyetemi programot, amellyel már az általános iskolások körében is felkelthető az egyetemen történő továbbtanulás iránti érdeklődés.
A Learn IT Academy o.z. egy polgári társulás, amely 2021 óta működik. Gyermekek oktatásával foglalkozik. Területei: számítógépes alapismeretek, ECDL és rekvalifikációs tanfolyamok, 3D modellezés, tervezés és kivitelezés, weboldal és webáruház készítés. 2022 nyarától bővítette a tevékenységi körét a szervezet, így a Lego játékkal, mint fejlesztőeszközzel is elkezdtek foglalkozni. Felvették a kapcsolatot az óvodákkal, alapiskolákkal Dél-Szlovákiában. Felkínálták számukra a Legóval való fejlesztés lehetőségét, szakkörök formájában. 23 intézményben tevékenykednek jelenleg 6 oktatóval.

Horvát STEM delegációt
A Horvát Kreativitási és Innovációs Iroda szervezésében látták vendégül a Zágrábi Algebrai Egyetem, a Zágrábi Bányászati, Geológiai és Kőolajmérnöki Kar, valamint az Oktatásfejlesztési Intézet (OFI) munkatársait február 21-én. A horvát STEM Academy projekt célja, hogy megerősítse a civil szervezetek kapacitásait a STEM népszerűsítésére a fiatalok körében. A projekt keretében a célcsoportot azok a civil társadalmi szervezetek alkotják, amelyek tevékenységükkel hozzá kívánnak járulni a STEM terület népszerűsítéséhez a gyermekek és fiatalok körében.
Tafferner-Gulyás Viktória, a Rektori Kabinet részéről tartott előadást az Óbudai Egyetemről, és nemzetközi kapcsolatrendszeréről, valamint a tudományos területeken elért sikerekről.
Kersánszki Tamás irodavezető és Márton Zoltán, projekt koordinátor tartott előadást STEM témában.
Dr. habil. Galambos Péter, főigazgató helyettes bemutatta az Egyetemi Kutató és Innovációs Központon belül működő Bejczy Antal iRobottechnikai Központot, mesélt az első generációs da Vinci robotról, valamint az egyik robot működésének lépéseiről.
A szlovák és a horvát STEM delegációt meghívták az április 18-ai EU STEM Coalition-nal közösen szervezett „STEM Task Force Meeting” megbeszélésre Óbudára.
Frissítve: 2023.03.06.

Legfrissebb cikkek