Kirgiz egyetemekkel kötött megállapodást az ÓE

A közép-ázsiai térség egyetemei kiemelt partnerei az Óbudai Egyetemnek. A Magyar Rektori Konferencia meghívására hazánkba érkező kirgiz delegáció egyetemünket is felkereste február 13-án. A küldöttséget vezető Mambetakunov Eszenbekovics oktatási és tudományos minisztere a látogatás keretében az Óbudai Egyetem díszpolgára elismerésben részesült. Másnap Kirgizisztán három egyetemével írt alá szándéknyilatkozatot Dr. habil Rácz Ervin rektorhelyettes.

Prof. Dr. Kovács Levente meghívására látogattak február 13-án az Óbudai Egyetemre a hazánkba látogató kirgiz egyetemek vezetői. A hibrid tanácskozás keretében a rektor is köszöntötte a résztvevőket. A rektor hangsúlyozta: stratégiájában kiemelten fontos szerep jut a közép-ázsiai régiónak, köztük Kirgizisztánnak, Kazahsztánnak és Üzbegisztánnak.



Az intézmény vezetése a kormányzati keleti nyitási célokkal összhangban kívánja erősíteni kapcsolatait. A három felsőoktatási intézmény közül eggyel volt korábbi kapcsolata az Óbudai Egyetemnek, melyet a szándéknyilatkozatok szerint új alapokra helyezve erősítenek meg.

Dr. habil Rácz Ervin bemutatta egyetemünket a különféle együttműködési pontokra is felhívva a figyelmet különös tekintettel a hallgatói és oktatói csereprogramokra, valamint a kutatás-fejlesztési kooperációkra.



Az eseményen Civis Academicus Honoris Causa, az Óbudai Egyetem díszpolgára címet vehetett át Mambetakunov Eszenbekovics, Kirgizisztán oktatási és tudományos minisztere, melyet Prof. Dr. Kovács Levente nevében Dr. Rácz Ervin oktatási rektorhelyettes adott át.

A program részeként a küldöttség bejárta az Óbudai Egyetem Bécsi úti székhelyét, kutatóhelyeit.



A látogatás második napján rendezték meg az I. Magyar-Kirgiz Rektori Fórumot az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A magyar fél részéről Varga-Bajusz Veronika helyettes államtitkár, a kirgiz fél részéről pedig Ulanbek Mambetakunov, a Kirgiz Köztársaság oktatási és tudományos minisztere köszöntötte a résztvevőket. A plenáris ülésen Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Musaev Abdylda, a Kirgiz Köztársaság Felsőoktatási Intézményei Rektorainak Szövetségének elnöke, Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia vezetője és Mirlan Chynybaev, az I. Razzakov Kirgiz Állami Műszaki Egyetem rektora tartott előadást a kirgiz-magyar történelmi, humanitárius és kulturális együttműködésekről. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár a fórum során aláírásra került együttműködési megállapodások alkalmából köszöntötte a résztvevőket.



Együttműködési szándéknyilatkozatok

Az Iskhak Razzakov Kirgiz Állami Műszaki Egyetemmel a Musa Ryskulbek Kirgiz Gazdasági Egyetemmel és a K. Tynystanov Issyk-Kul Állami Egyetemmel február 14-én kötött szándéknyilatkozatok kiterjednek a hallgatói és oktatói csereprogramokra, a közös kutatás-fejlesztési programokra, a tudományos transzferekre, valamint a publikációk közös támogatására – hangsúlyozta Dr. habil Rácz Ervin az aláírásokat követően.



Az Iskhak Razzakov Kirgiz Állami Műszaki Egyetem

Kirgizisztán mérnökképzésének zászlóshajója. Az egyetem a legkülönfélébb mérnöki és IT területeken magasan képzett szakembereket képez Az elmúlt évben további két kirgíz egyetemmel történt fúziója tovább bővítette ezt a képzési palettát. Prof. Dr. Kozlovszky Miklós és Prof. Dr. Molnár András rektorhelyettes az Iskhak Razzakov Kirgiz Állami Műszaki Egyetemmel vette fel a kapcsolatot még 2017-ben. A (KSTU) telematika tanszéke, valamint az ÓE Biotech kutatóközpontja közös pályázatot adtak be és nyertek az EYR (Enlighten your Research) pályázaton. Ekkor jött létre a korábbi együttműködési megállapodás, melyben hangsúlyozottan szerepel a hallgatói és az oktatói mobilitás, a tudástranszfer, többek között távmonitorozás, valamint autonóm légi járművek területén. 2019-ben az oktatói mobilitás tovább folytatódott, azonban 2020-ban a COVID-19-járvány miatt a közös programot felfüggesztették, ennek folytatása, megerősítése a cél.

Pődör Andrea, az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének igazgatója a másik jogelőd intézménnyel, a Kirgiz Állami Földtani, Bányászati és Természeti Erőforrás-fejlesztési Egyetemmel ápolt jó kapcsolatot. Hallgatói és oktatói mobilitás is történt a két egyetem között.

A kirgiz egyetem nevében Chynybaev Mirlan Koichubekovich rektor látta el kézjegyével a szándéknyilatkozatot.



Musa Ryskulbek Kirgiz Gazdasági Egyetem

A Kirgiz Gazdasági Egyetem Közép-Ázsia egyik és az ország legjobb, közgazdaságtanra és nemzetközi kapcsolatokra szakosodott, egyeteme. Az egyetemet 1953-ban alapították. Képzései diplomás, alap- és posztgraduális szinten üzleti, közgazdasági, turisztikai, kereskedelmi, menedzsment és digitális üzleti szakokra terjed ki. Az intézmény vezetősége kereste meg az Óbudai Egyetemet a lehetséges együttműködés érdekében. Közelebbi partnerség a Keleti Károly Gazdasági Karral jöhet létre a jövőben.

A gazdasági egyetem nevében Almaz Kadyraliev rektor látta el kézjegyével a szándéknyilatkozatot.



K.Tynystanov Issyk-Kul Állami Egyetem (IKSU)

Az íiksu többféle képzést nyújt hallgatóinak, köztük mérnöki és közgazdasági szakokkal is rendelkezik. Az egyetem vezetése kereste a kapcsolatot az Óbudai Egyetemmel, együttműködési szándékkal. Oktató, hallgató és kutató csereprogramokban vennének részt az Óbudai Egyetemmel közösen.

Az egyetem nevében Prof. Dr. Imanbaev Askarbek rektor látta el kézjegyével a szándéknyilatkozatot.

A most aláírt dokumentumokat az innovatív együttműködés erősítése érdekében kötötték meg az orvosi informatika, a mesterséges intelligencia, a robotika, a kiberbiztonság, a zöld energia, a biotechnológia, az ipar 4.0, a környezetvédelmi mérnöki tudományok, a gyártástervezés és az anyagmérnöki tudományok, az ökonómia és menedzsment, az egész-gazdaságtan a villamos energia és elektrotechnika, a közlekedési ipar, az ökológia kölcsönösen elfogadható területein. Az egyetemek közös PhD-programokban és kutatási tevékenységekben is együttműködnek a jövőben. A szándéknyilatkozatok hangsúlyozzák továbbá: az oktatók, doktoranduszok és posztdoktori hallgatók csereprogramjainak továbbfejlesztését, a közös tudományos publikációk támogatását, a nemzetközi kutatóintézetek közötti oktatási, kulturális és tudományos csereprogramok jelentőségét.

 

 
Frissítve: 2023.02.15.

Legfrissebb cikkek