Középiskolából egyetemre: új tantervvel segíti a hallgatókat az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem új és innovatív tantervvel várja a 2023. szeptemberi tanévkezdéstől a hallgatókat. Az elsőszámú cél a gimnáziumi, szakközépiskolai és az egyetemi oktatás közötti különbség áthidalása, a gördülékenyebb átállás elősegítése a felsőfokú oktatás elvárásaihoz.

A gimnáziumi, szakközépiskolai, valamint az egyetemi oktatásban elvárt tananyagmennyiség közti különbségek hirtelen megnövekedése nagy terhet jelenthet az új hallgatók számára. A probléma kiküszöbölése érdekében a szakemberek igyekeztek kisebb létszámú gyakorlati csoportokat létrehozni, hogy az oktatóknak több ideje legyen az eltérő igényű hallgatóknak segíteni a tudásanyag elsajátításában. Az új tanterv alkalmazását segíti a projektalapú, gyakorlatorientált képzés. A patronálási rendszer elsősorban az érdeklődő, kreatív, de bizonytalan hallgatók számára jelenthet kiváló választást.
Az egyetem az új „F” jelű tantervét a korábbi képzések során szerzett tapasztalatoknak és a nemzetközi trendeknek megfelelően, azokat figyelembe véve alakította ki, széleskörű egyeztetést folytatva a szakma képviselőivel. A terv az volt, hogy egy koherens, haladószemléletű és hallgatóbarát tantervháló jöjjön létre, ami hű marad az Óbudai Egyetem gyakorlatorientált oktatási hagyományához, egyúttal alkalmas arra, hogy a hallgatók felkészülten reagálhassanak a folyamatosan változó és fejlődő piaci igényekre.
Az Óbudai Egyetem nemzetközi stratégiájában is fontos helyet foglal el az „F-tanterv”, ezért fontos szempont volt a hallgatók mobilitási programokon való részvételének megkönnyítése is. Ennek érdekében a tanterv részeként mobilitási ablakok kerültek beépítésre, hogy a hallgatók könnyebben és nyugodtabban tudják külföldi tanulmányaikat megtervezni, a különféle tanulmányi ösztöndíjprogramokon részt venni.
Frissítve: 2023.02.01.

Legfrissebb cikkek