Dróntechnológia felsőfokon

A kutatás-fejlesztési együttműködések kiemelkedő fontossággal bírnak napjainkban: hozzájárulhatnak egy-egy vállalat vagy térség versenyképességének megtartásához, növeléséhez. Az Óbudai Egyetem, az Alba Regia Műszaki Kar, valamint a Ku-Me Invest Kft. (Double Ring Wing) kooperációját megalapozó dokumentumot a Fejér megyei Zichyújfalun írták alá október 25-én.

Füzesiné Kolonics Ilona, Zichyújfalu polgármestere, Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes, Pál Károly ügyvezető és Prof. Dr. Györök György dékán adott tájékoztatást az együttműködés részleteiről.

Füzesiné Kolonics Ilona Zichyújfalu polgármestere megemlítette, hogy a Ku-Me Invest Kft. jelenléte és tevékenysége a kistelepülés életének fontos mozzanata, fejlődési lehetőséget biztosítva a közösség számára. Székesfehérvár közelsége az egyetemi felsőoktatás fejlődésével perspektívát nyújt a község fiataljai számára.

Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettese örömét fejezte ki, mert a cég egyik divíziója a pilóta nélküli légi járművek üzemeltetésével, fejlesztésével és alkalmazási területeinek bővítésével foglalkozik, amely egybeesik személyes kutatási, fejlesztési területével, amely immár 20 évre tekint vissza az egyetem berkein belül. Az Óbudai Egyetem életében Double Ring Wing az első olyan partner, amely dróntechnológiák alkalmazásával foglalkozik. Az egyetem tervezett science parkjai közül a székesfehérvári az, ahol légi kompetenciában is tervezik a fejlesztést, így az együttműködés ennek az alapjainak a lerakásához is hozzá tud járulni. Hangsúlyozta, hogy olyan jövőbe mutató kooperációról van szó, amely lehetőséget teremt arra, hogy az egyetemi hallgatók az autonóm légi repülés csúcstechnológiájával, a drónokkal ismerkedhessenek meg minél részletesebben mind az építés, mind a fejlesztés területén. „Valljuk az Óbudai Egyetemen, hogy minden régióban meg kell jelenni egy technológiának, amelyre építve, fejlesztések valósíthatók meg és a fiatalok részére perspektívát kínálva, támogatja a helyben tanulást, karrierépítést, erősítve ezzel a régiót és annak gazdaságát, hozzájárulva a nemzetgazdasági célok eléréséhez is.” – mondta Prof. Dr. Molnár András az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese.

Pál Károly a Ku-Me Invest Kt ügyvezetője megtisztelőnek nevezte a kooperáció lehetőségét, megemlítette, hogy ő személyesen 15 éve, a Double Ring Wings pedig 6 éve foglalkozik a dróntechnológiával. Az Óbudai Egyetemen nyitottságot tapasztalt, amely rögtön megteremtette a lehetőségét a közös gondolkodásnak, munkának és egyéb fejlesztési irányok előtt is megnyitja az utat. „Cél az, hogy az egyetemi képzésbe való integrálása a cég által fejlesztett tananyagoknak megvalósulhasson, valamint azok egyetemi továbbfejlesztésével, közösen fel tudunk építeni egy többszintű edukációs rendszert, amely egyedülálló lehet Európában.”- mondta Pál Károly a Ku-Me Invest Kt ügyvezetője.

A KU-Me Invest Kft. Zichyújfaluban, a cég drón- és robottechnikával foglalkozik, víz alatti robotokat fejlesztenek és légi, pilóta nélküli járműveket alkalmaznak. A vállalat munkatársai leginkább az Északi-tengeren dolgoznak, ahol kritikus infrastruktúrát vizsgálnak.
Frissítve: 2022.11.03.

Legfrissebb cikkek