Ipari tanszékek létrehozásáról állapodott meg az Óbudai Egyetem és az evosoft Hungary Kft.

Két ipari tanszék elindításáról szóló megállapodást írt alá Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Petényi István, az evosoft Hungary Kft. ügyvezető igazgatója október 18-án. Az egyetem Neumann János Informatikai, valamint Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán az új ipari tanszékek révén a legmodernebb számítástechnikai eljárások, fejlesztések és eszközök megismerésére nyílik újabb lehetősége a hallgatóknak – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente. Mint fogalmazott, a műszaki felsőoktatásban a képzés során a jól hasznosítható és gyakorlati tudás megszerzéséhez a legjobb feltételeket kell biztosítani.

A Neumann János Informatikai Karon (NIK) az evosoft kutatás és fejlesztés Kihelyezett Tanszék, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon (KVK) az evosoft Ipar 4.0 Kihelyezett Tanszék elindulásával hazánk egyik meghatározó szoftverfejlesztő cége csatlakozik az Óbudai Egyetem csapatához – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente, megemlítve, hogy az  evosoft Hungary évek óta jelen van az Óbudai Egyetem oktatási tevékenységében.A Neumann János Informatikai Karon a mérnökinformatikus BSc képzés programozás törzstárgyain a vállalat munkatársai laborfoglalkozásokat vezetnek, előadásokat tartanak, és a szoftvertervezés és -fejlesztés, valamint a szoftvertechnológia területéhez kötődő oktatási feladatokban aktív szerepet vállalnak.

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon 2015-től kezdődően a villamosmérnök BSc-s hallgatók számára PLC-s előadások hangzottak el, illetve a Korszerű irányítástechnikai megoldások Siemens eszközökkel tárgyban, illetve MSc-s hallgatók számára több tárgyban villamos hajtásokkal kapcsolatos témakörrel kapcsolatos ismeretek kerültek átadásra. Az evosoft munkatársai a záróvizsgák bizottságaiban is aktívan tevékenykedtek. Az elmúlt években a hallgatói közösségi életben is részt vettek, támogatták a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát, a Kandó Kálmán Szakkollégium által szervezett előadássorozatot előadóként, a Kutatók Éjszakáját pedig kiállítóként. Az ipari tanszékek létrejöttével az Egyetem és a Vállalat közötti szakmai kapcsolatok új minőségben és lehetőségek között folytatódhatnak.A közös tervek szerint további tantárgyakat emelhetnek be a tantervbe, illetve a nemzetközileg kimagaslóan elismert vállalat a hallgatók számára gyakorlati képzési, illetve hosszú távon akár munkahelyet is biztosíthat. Az aláírt megállapodás értelmében a kapcsolatok elmélyítésének fontos területe lehet az egyetem oktatóinak, hallgatóinak bekapcsolása az ipari fejlesztésekbe, kutatásokba, igény esetén szakdolgozati, tudományos diákköri témák vezetésével, a hallgatók nyári szakmai munkájának támogatásával, illetve a duális képzés révén. A magas szakmai kvalitásokkal rendelkező kutatók bevonása az egyetemi oktatók közé lehetővé teszi további mesterképzések indítását – hívták fel a figyelmet az aláírók az együttműködés mindkét fél számára előnyös szempontjaira.

A magyar műszaki felsőoktatás gyakorlatorientált meghatározó egyetemeként célunk az Ipar 4.0 kihívásainak megfelelő piaci szereplők minél intenzívebb bevonása működésünkbe – fejtette ki Prof. Dr. Kovács Levente. E célt szolgálja az ipari tanszékek alapítása is. Az evosoft Hungary Kft. az első olyan vállalat, amely két kihelyezett tanszék alapításában vesz részt – tette hozzá a rektor.

Frissítve: 2022.11.02.

Legfrissebb cikkek