Közel harmincan részesülnek az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjából az Óbudai Egyetemen

A benyújtott 28 sikeres pályamű közel 33 millió forint támogatást nyert el az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) idei tanévre meghirdetett pályázatán.

A nyertes alap- és mesterszakos, doktori hallgatók, doktorvárományosok, oktatók és kutatók egy vagy két féléven keresztül részesülnek különböző összegű, havi 100 ezer, 150 ezer vagy 200 ezer forint összegű ösztöndíjban a 2022/23-as tanévben.

Az idén április 29-én megjelent felhívásra az Óbudai Egyetemről 49-en jelentkeztek, 38 volt formailag megfelelő és érvényes. A pályázatok szakmai bírálatát az alap- és mesterszakos hallgatók esetében a karok, a doktoranduszok, doktorvárományosok és posztdoktorok esetében a doktori tanácsok, illetve a doktori iskolák végezték.

A Bolyai+ ösztöndíj kifejezetten a fiatal (kezdetben 40, 2002-től 45 év alatti), tehetséges kutatók anyagi támogatására, mint a rendelet szövegez: „a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére” létesült.

A kormány – a Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezése nyomán – 1997-ben rendeletet hozott a posztdoktori foglalkoztatás rendszerének kialakítására és ennek keretében a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj létesítésére.

Az ÚNKP a kutatói életpálya egyes szakaszaiban a kutatás és innováció területén nyújtott nemzetközi színvonalú támogatással elősegíti a jövő nemzedék kutatói, művészeti életpályára vonzását, illetve a már pályán lévő kutatók, művészek kutatói, alkotói tevékenységének kibontakozását. Az ÚNKP megfelelő motivációt és presztízst jelenthet a kutatási tevékenységet végző hallgatóknak, valamint komoly segítséget nyújthat ahhoz, hogy az ösztöndíjban részesülők szakmai munkájukra koncentrálhassanak. A kiválóság támogatása serkenti a versenyt, a kutatói, alkotói korfa kiegyensúlyozottabbá válását, a felhalmozott tudás magyarországi hasznosulását.

Az ÚNKP közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói, alkotói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére. Az ÚNKP elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási, alkotói eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak a tudományos, művészi közösség számára.
Frissítve: 2022.09.02.

Legfrissebb cikkek