Indul a Kandó Nyári Egyetem

Az idei évben 32. alkalommal rendezi meg az Óbudai Egyetem a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A szervezők célja, hogy a fiatalok identitásának erősítése mellett segítse a szakmai szókincsünk gyarapítását és szakmai fejlődését. Emellett szeretnének képet adni számukra a magyar ipar helyzetéről, valamint támogatni tehetségük kibontakoztatását. A program szakmai előadásokból, projektfeladatból, szakmai kirándulásokból áll, amelyet jó hangulatú csoportban élvezhetnek a fiatalok.

A XXXII. Kandó Nyári Egyetem nyitórendezvényét az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében tartották július 12-én. Több évre visszatekintő hagyománya van a határon túli magyar mérnök és informatikus hallgatók számára megtartott Nyári Egyetemnek, ahol lehetőséget teremtenek a műszaki felsőoktatásban tanuló vagy oda törekvő diákok számára a magyar műszaki szaknyelv, a műszaki kultúra megismerésére, tehetségük gyarapítására és az érdeklődési kör megosztására, kapcsolatépítésre. A programot az Alba Regia Műszaki Kar, az egyetem rektori hivatala és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar közösen szervezi Székesfehérváron.



Az ünnepélyes megnyitón Prof. Dr. Molnár András, általános rektorhelyettes Prof. Dr. Kovács Levente rektor nevében is köszöntötte a határon túlról érkezett hallgatókat. Hangsúlyozta, hogy az Óbudai Egyetem stratégiai céljának tekinti a kapcsolattartást a határon túli magyar anyanyelvű mérnök és informatikus hallgatókkal. Fontosnak nevezte az élő kapcsolatot, melyet a Kandó Nyári Egyetemen részt vevő fiatalokon keresztül tovább erősíthetnek. Elismerését fejezte ki számukra, hogy a tanév végén a felhőtlen szórakozás helyett tudásuk további elmélyítését választották a nyári szünet alatt. Hozzátette: "Külön öröm, hogy a rendezvényre igen széles körből érkeztek hallgatók a Kárpát-medencéből."



- A nemzet történelmi fővárosa, Székesfehérvár örömmel ad otthont minden olyan rendezvénynek, ami a határon túli fiatalok magyarságtudatát erősíti és segíti – mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. Kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem az ország egyik legjobban fejlődő gyakorlatorientált egyeteme és az Alba Regia Műszaki Kar a duális képzés egyik központja Magyarországon.



Nagyné Dr. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes fontos célnak nevezte a műszaki szaknyelv ápolását, hiszen a hallgatók ugyan magyar anyanyelvűek, de gyakran nem magyar nyelven tanulják a szakmájukat. "A szakmai előadások után délutánonként kulturális programokat, kirándulásokat is szervezünk, hogy napi kapcsolatba kerüljünk egymással. Idén harminc hallgató vesz részt a nyári egyetemen, akik Kárpátaljáról, a Délvidékről és Erdélyből, illetve a Partiumból érkeztek." A hallgatósággal megosztotta jó tapasztalatát, mely szerint a Kandó Nyári Egyetem programján részt vett határainkon túl élő hallgatók a későbbiekben is szoros kapcsolatot ápolnak az Óbudai Egyetem oktatóival, hallgatóival.

Az eseményen Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja a nyitóünnepséget követően köszöntötte a hallgatókat.

Borbély Endre címzetes egyetemi docens, a rendezvény egyik főszervezője visszaemlékezésében felidézte a Kandó Kálmán Nyári Egyetem történetét. Elmondta: első alkalommal 1982-ben szerveztek hasonló rendezvényt a határon túli magyar hallgatók számára, a Híradásipari Intézetben. Akkor még csak négyen tudtak Magyarországra jönni, de később a politikai helyzet és az utazási lehetőségek javulásával, a ’90-es években már sokkal többen tudtak részt venni a honi programokon. A 2002-es év kiemelkedő volt, több mint 100 hallgatóval és több párhuzamos szekcióban tartották meg ezt az oktatási formát.

 

A szakmai és kulturális programokkal színesített Nyári Egyetem július 11-től 18-ig tart. A résztvevőknek kirándulást szerveznek a Velencei-tóhoz, a Balatonhoz, eljuthatnak a Parlamentbe, megismerkedhetnek Székesfehérvár történetével és nevezetességeivel, meghallgathatnak szakmai előadásokat, részt vehetnek gyárlátogatáson és interaktív laboratóriumi gyakorlatokon.
Frissítve: 2022.07.12.

Legfrissebb cikkek