A Kassai Műszaki Egyetem díszdoktora lett Prof. Dr. Kovács Levente

A Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) Tudományos Tanácsa a Doctor Honoris Causa tiszteletbeli doktori címmel ismerte el Prof. Dr. Kovács Levente tudományos tevékenységét és a két intézmény közötti együttműködésért végzett munkáját. A díjat Stanislav Kmeť rektortól a Tudományos Tanács június 28-i ünnepi ülésén vette át Prof. Dr. Kovács Levente, aki elmondta, hogy nemcsak a tudományos kutatások kötik össze a két intézményt, hanem az a közös érdek is, hogy régiónk versenyképességének emeléséhez jól képzett műszaki szakemberek járulhassanak hozzá.

A fennállásának idén 70. évfordulóját ünneplő Kassai Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem, illetve elődintézményei együttműködése immár három évtizedre tekint vissza. A kutatásfejlesztés mellett fontos szerep jutott mindig az oktatói kapcsolatoknak, valamint a diákcsere-programoknak. A kassai egyetem Tudományos Tanácsának ünnepi ülésén a Doctor Honoris Causa díjátadáson méltatták Prof. Dr. Kovács Levente tudományos és oktatói munkáját kiemelve, hogy a világszínvonalon is kiemelkedő tudományos tevékenységével, előremutató oktatói és tudományszervezői munkásságát ismerték el.



Prof. Dr. Kovács Levente az elismerést megköszönve többek között az egyetemek közötti együttműködések fontosságáról beszélve elmondta, hogy a kutatásfejlesztést mindenkor nagyban segíti a nemzetközi kapcsolatok elmélyítése. Saját kutatási eredményeiről szólva kifejtette, hogy a mérnöki tudományok sokat tehetnek hozzá a jövőben a súlyos és krónikus betegségek kezeléséhez. A kitüntetett rektor bízik abban, hogy ahogyan eddig, ezután is mindent elkövet annak érdekében, hogy a Kassai Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem ezután még több területen működjön együtt.

Az eseményen részt vett Prof. Dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem alapító rektora, aki szintén a kassai egyetem díszdoktora, valamint Molnár Attila, a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány főigazgatója is.



Jubileumi köszöntés


A Kassai Műszaki Egyetem idén ünnepeli alapításának 70. évfordulóját. Jogelődjét, a kassai  Műszaki Főiskolát 1952. július 8-ai kormányrendelettel hozták létre alapította három karral: nehézgépészeti, bányászati és kohászati. 1969-ben nyílt meg a Villamosmérnöki Kar, majd 1976-ban az Építészmérnöki Kar. Az egyetem neve mai alakját 1991-ben nyerte el. 1992-ben Eperjesen nyílt meg egy újabb kar, amely 1996-ban vált a mai Gyártástechnológiai Karrá. Ugyanúgy 1992-ben alakult meg a Gazdaságtudományi Kar, amellyel az egyetem elhagyta a tisztán műszaki irányultságot. Ezt a folyamatot a Művészeti Kar 1998-as megnyitása folytatta, a Repülőmérnöki Kar 2005. február 1-jén alakult meg.

Az egyetem jelenlet mintegy 200 különböző képzést kínál alapszakon, közel ugyanennyit mesterszakon és doktori szakon. A három képzési szinten  tízezer hallgatójuk van,  az egyetemen több mint 700 oktató dolgozik.

Az Óbudai Egyetem, illetve jogelőd intézményei immár három évtizede ápolnak szoros kapcsolatot a felvidéki felsőoktatási intézménnyel.

Az Óbudai Egyetem alapítása óta kiemelt célkitűzése nemzetközi kapcsolatainak erősítése. A Kassai Műszaki Egyetemmel is számos közös kutatásban veszünk részt, oktatóink kölcsönösen jó kapcsolatot ápolnak hosszú ideje – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente, amikor jubileumi ajándékkal köszöntötte a jubiláló intézményt. Stanislav Kmeť rektor úrnak az Óbudai Egyetem közössége nevében fejezte ki elismerését. Mint fogalmazott: közös érdekünk, hogy térségünk műszaki felsőoktatása megerősödjék.

Frissítve: 2022.06.29.

Legfrissebb cikkek