Újabb nemzetközi rangsorban az Óbudai Egyetem

Tizenegy magyar egyetem között az Óbudai Egyetem is bekerült – idén először – a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as felsőoktatási világrangsorába. Egyetemünk az 1201-1400-as tartományba került – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente rektor, aki szerint fontos eredmény, hogy újabb elismert nemzetközi rangsorban jelentünk meg. Mindez azt is mutatja, hogy az ÓE az elmúlt időszakban a hazai műszaki felsőoktatás meghatározó szereplőjévé vált.

A QS 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet hat szempont – többek között az oktatók és a hallgatók aránya, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, a munkaadók véleménye, a nemzetközi kapcsolatok, a külföldi hallgatók és oktatók száma – alapján állítanak össze. Prof. Dr. Kovács Levente kiemelte, hogy az újabb rangsorban való megjelenés elismerése annak a munkának, amelyet az itt oktató és kutató munkatársak az egyetemen végeztek az elmúlt években. A rektor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rangsorolás intézményünk anyagi helyzetét is biztosabbá teszi, mivel a hosszú távú finanszírozási szerződésben előírt indikátorok egy része ezt az elvárást fogalmazza meg. A most megjelent QS-rangsor még nem számolt néhány új, az elmúlt hetekben elért eredményünkkel, ezért várható, hogy a következő mérés alkalmával még jobb helyezést érhetünk el.
Nem ez az első jelentős sikere intézményünknek. Tavaly szeptemberben az Óbudai Egyetemet a Times Higher Education (THE) hivatalosan első alkalommal pozícionálta, egyből az 1001-1200 tartományba. A THE tavaly októberi nemzetközi tárgyterületi ranglistájáján informatikai területen Magyarország elsőszámú egyetemeként szerepelt az 501-600. közötti tartományba sorolva. Idén februárban pedig THE Young University Rankings a világ legjobb, 50 éves vagy annál fiatalabb egyetemei közé kerültünk az előkelő 301-350 intervallumban.
A hazai felsőoktatás sikerességét jelzi, hogy idén a korábbinál több magyar egyetem került fel a QS-listára. Az itthoni felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem az első, a 551-560. helyen áll. A második a Debreceni a 651-700. helyen végzett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem a 701-750. lett. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Széchenyi István Egyetemet, valamint a Szent István Egyetemet (vagyis a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet) a 801-1000. helyre, a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Miskolci Egyetemet és a Pannon Egyetemet pedig a 1001-1200. helyre sorolták az idei rangsor készítő, az Óbudai Egyetem 1201-1400. helyen áll.
Több mint tíz éve a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti a listát, idén a University of Cambridge és a Stanford állhatott még fel a dobogóra, de a világ tíz legjobb felsőoktatási intézménye közé került az Oxford, a Harvard, a California Institute of Technology (CalTech), az Imperial College London, a UCL, az ETH Zurich és a University of Chicago is.
Frissítve: 2022.06.10.

Legfrissebb cikkek