Nemzetközileg elismert kutatók csatlakoznak az Óbudai Egyetem tudományos programjához

Az idén első alkalommal indított kiválósági pályázati rendszerünkben három nemzetközileg is magasan elismert és kvalifikált kutató csatlakozik az Óbudai Egyetem kutatásfejlesztési programjához, míg további négy kollégánk nyert el kiválósági pályázatot – jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente rektor a márciusban kiírt kiválósági ösztöndíjak eredményhirdetésekor. A mintegy 900 millió forintos keretösszegű pályázatokkal az egyetem vezetése elsősorban a tudományos területet kívánja támogatni.

Az Óbudai Egyetem Kiválósági Professzora (Distinguished Professor of Óbuda University) programon keresztül 4 éven át 200 millió forintot biztosít 48 hónapon keresztül három kiváló és magasan jegyzett nemzetközi kutatónak.

Andrea De Gaetano professzor az olaszországi Nemzeti Kutatási Központ Biomedikai Kutatási és Innovációs Intézetének (CNR-IRIB) igazgatója, az elnyert ösztöndíj révén az Óbudai Egyetem nemzetközi kapcsolatainak bővítése mellett kutatásainak középpontjába az összetett orvosbiológiai problémák biostatisztikai és biomatematikai elemzésének alkalmazott módszereit helyezi.

 

 

 

Seyedali Mirjalili professzor, az ausztráliai Torrens Egyetem Mesterséges Intelligencia Kutatási és Optimalizálási Központ alapító igazgatója egyetemünkön kutatócsoport szervezése mellett a mesterséges intelligencia új területeivel, a gépi tanulás, a mélytanulás és optimalizálás tematikájával kíván mélyrehatóan foglalkozni.

 

 

 

Amir H Gandomi, az ausztrál Sidney-i Műszaki Egyetem professzora a számítógépes intelligencia alkalmazásának és az intelligens technikák fejlesztésének szakértőjeként az emberiség és a környezet előtt álló sürgető kihívások megoldására helyezi a hangsúlyt kutatásaiban, amelyek az evolúciós adatelemzés és a genetikai programozás területeit is érintik.

 

 

Megalapozó Kutató (Consolidator Researcher) ösztöndíjban Dr. Kristály Sándor, az ÓE Neumann János Informatikai Karának és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora, Dr. Szilágyi László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának docense és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora részesült. Négy éven keresztül 100 millió forintból valósíthatják meg kutatási terveiket. Kristály professzor szakterülete a variációszámítás, a kritikus pontok elmélete és a geometriai analízis, míg Szilágyi László a képfeldolgozás, a mintafelismerés, a mesterséges intelligencia és a bioinformatika területein kíván új eredményeket felmutatni.

A Fiatal Kiválósági Kutató (Starting Excellence Researcher) program keretében 48 hónap keresztül 40 millió forintos támogatásban részesül Dr. Drexler Dániel András, az ÓE Neumann János Informatikai kar egyetemi docense, valamint Dr. Mosavi Amir, az ÓE Neumann János Informatikai Karának egyetemi docense, a Drezdai Műszaki Egyetem vendégkutatója, valamint az Óhioi Állami Egyetem munkatársa.

Prof. Dr. Kovács Levente rendkívül sikeresnek ítélte az idén első alkalommal kiírt kiválósági pályázati rendszert. Mint fogalmazott: a jelentős nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező kutatók amellett, hogy saját szakterületükön világszerte a legjobbak között jegyzettek, fontos feladatuknak tartják módszereik átültetését, illetve minél több hallgató és fiatal kutató bekapcsolását a tudományos tevékenységébe. Mindemellett pedig, elkötelezettek az Óbudai Egyetem nemzetközi metrikáinak és nemzetközi megítélésének az erősítésében. Az Óbudai Egyetem a hazai műszaki felsőoktatás egyik legrangosabb intézménye, célunk, hogy néhány éven belül a közép-európai összehasonlításban is hasonló eredményt érjen el és a jelenleg elindított kiválósági program ezt a célt szolgálja – tette hozzá a rektor.
Frissítve: 2022.05.05.

Legfrissebb cikkek