Vándorkiállítás Kós Károly építészetéről

A 20. század „legmagyarabb építésze” munkásságának állított emléket az a kiállítás, amely az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építészmérnöki Tanszékének együttműködésében valósult meg az elmúlt hetekben, a Brüsszeli Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban. A rendezvényt a BANAD - Art Nouveau és Art Deco fesztivál keretében tartották meg.

Kós Károly neve mindenki előtt ismert. Építész, örökségvédő, író, közösségszervező, képviseli a magyar nemzethez és szülőföldjéhez, Erdélyhez, valamint a néphagyomány által táplált európai építészethez való kötődést. Munkájának összetettsége és sokfélesége megmagyarázhatja, hogy miért nem szenteltek még eddig kiállítást egész életművének. A tárlat anyagát számos, az építész kiemelkedő alkotásáról készült fotó és tervrajz alkotja.

A kiállítás szervezői Kós munkásságának legjelentősebb aspektusára összpontosítottak: az építészetre. Három témakör segítségével ábrázolták Kós építészeti tevékenységét. Az első rész (Építész) Kós életét és pályáját követi nyomon egészen az első világháborúig, addig az időszakig, amikor legfontosabb projektjei születtek és megvalósultak. A második rész (Isztambul) áttekintést ad Kós első világháborús isztambuli tevékenységéről: a fiatal építész elkerülte a háború poklát, és az újonnan létrehozott konstantinápolyi Magyar Intézet ösztöndíjasaként megírta az első modern monográfiát, amelyet az Oszmán Birodalom fővárosának urbanisztikai megközelítése ihletett. Kós isztambuli korszaka a 20. század egyik legjelentősebb építészének, Le Corbusiernek a munkájához hasonlítható, aki ugyanakkor érdeklődött a varázslatos keleti metropolisz iránt. A harmadik rész (Erdély) Kós háború utáni időszakának szenteli magát: Erdélyben telepedett le, megszervezte a magyar kisebbség életét, miközben folytatta építészi munkáját és bővítette irodalmi tevékenységét. Életútja pozitív és tanulságos példa az új generációk számára.

A brüsszeli BANAD fesztivál a város helyi art deco és art nouveau örökségét népszerűsíti városnéző túrákkal, szemináriumokkal és koncertekkel. A programban a belga közönség nemcsak a kiállításon keresztül, hanem egy nemzetközi konferencián is megismerkedhetett a magyar építésszel, műemlékvédővel és íróval. A kiállítás megnyitó alkalmából szervezett Kós Károlyról szóló konferencián Anthony Gall, építész, Dr. Veress Dániel történész, Henri de Montety történész és Csernyus Lőrinc építész tartott előadást.

Kós Károly építészete nagy hatással volt Anthony Gall, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánjára is. Nevéhez fűződik az erdélyi Szent Kristóf kápolna tervezése, melynek egyik fontos vonatkoztatási pontja volt Kós Károly építészete.

A kiállítás a brüsszeli Liszt Intézet és a Párizsi Liszt Intézet, a Budapesti Város Levéltára (BFL), az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építészmérnöki Tanszékének együttműködésének eredménye. A kiállítás kurátorai: Anthony Gall és Kenyeres István (BFL). Közreműködött: Fabó Beáta (BFL).

A megnyitón levetítették Csibi László, Kós Károly munkásságáról szóló 2013-as dokumentumfilmjét. A tárlat hamarosan újabb helyszíneken lesz látható.

(Forrás: Brüsszeli Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ.)
Frissítve: 2022.04.12.

Legfrissebb cikkek