A sport legyen a mindennapi élet része! - Kerékpározásra ösztönző megállapodás született

Sportolásra, a szabadidő hasznos eltöltésére szeretné ösztönözni a hallgatókat és az egyetem dolgozóit az egyetem vezetése. Az egészséges életmód elősegítése az egyik legfőbb cél a Magyar Kerékpáros Szövetséggel február 22-én kötött megállapodás értelmében. A szervezet az Óbudai Egyetem kampuszainak vonzáskörzetében található tagszervezetein keresztül kül- és beltéri kerékpáros edzési, szabadidős- és versenysportolási lehetőséget biztosít.

Prof. Dr. Kovács Levente hangsúlyozta: stratégiai célként tekint a hallgatói sportélet ösztönzésére tömeg- és élsport szintjén egyaránt. Hozzátette: a modellváltó egyetemek esetében a kormány részéről egyik indikátorként jelenik meg a sportolás népszerűsítése. Elmondta, hogy az egyetemen, nagyságához mérten, arányaiban csekély infrastrukturális lehetőség adott a sportoláshoz, többek közt ezért is tartja jó lehetőségnek a szövetséggel kötött megállapodást, mivel a szervezet megfelelő intézményi hátteret tud biztosítani azoknak, akik kerékpározni, mozogni szeretnének. A kooperáció révén több lehetőség nyílhat a tömeg- és a versenysport művelésére. Az elképzelések megvalósításában, a feladatok végrehajtásának koordinálásában jelentős szerep jut majd az egyetem Testnevelési és Sport Intézetének.

Az Óbudai Egyetem az első egyetem Magyarországon, amellyel együttműködési megállapodást kötünk – jelentette be Dr. Princzinger Péter Gábor, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. Hozzátette: rendkívüli jelentőségűnek tartja a jövőbeli kooperációt az Óbudai Egyetemmel, többek közt azért is, mert a felsőfokú oktatási intézmények közül itt tapasztalták a legnagyobb nyitottságot a szervezet által képviselt üggyel kapcsolatban. A Szövetség küldetése többek közt annak a célkitűzésnek a megvalósításában való részvétel, hogy 2030-ra hazánk legyen a térség legversenyképesebb, legélhetőbb és ezen belül mentálisan és fizikálisan is legegészségesebb ország. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel, hogy az egyetemen keresztül meg tudják szólítani a fiatalokat, és lényegében minden munkavállalót. A futás mellett a kerékpározás a legdinamikusabban fejlődő sportág, ennek tükrében is „sikerre van ítélve” az együttműködés – jelentette ki a Szövetség elnöke.

Az együttműködési megállapodásban foglaltak szerint: az MKSZ az egyetem karainak vonzáskörzetében található tagszervezetein keresztül kül- és beltéri kerékpáros edzés, szabadidős- és versenyszerű sportszervezés, infrastruktúra-fejlesztési célokkal a kerékpáros sporttevékenységek végzésére irányuló sportszervezést végez, amelynek keretében verseny- és szabadidős sportolási lehetőségeket biztosít. Az egyetem háromoldalú egyedi megállapodást köthet a tanszékeinek vonzásköretében található MKSZ tagszervezetekkel.



A képen balról jobbra: Hiervarter Ákos, az Óbudai Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója, Dr. habil. Anthony Gall, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Dr. Princzinger Péter Gábor, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára
Frissítve: 2022.02.22.

Legfrissebb cikkek