Innovációs Bizottság alakult az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem számára kiemelt fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció, ezért személyes tanácsadás áll a hallgatók, kutatók, oktatók rendelkezésére az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) Innovációs Irodájában (korábban: Tudáshasznosítási Iroda). Ugyanitt az egyetemi Szellemitulajdon-kezelési Szabályzat előírásai szerint most alakult meg az egyetemi Innovációs és Iparjogvédelmi Bíráló Bizottság (I2B2), melynek célja, az egyetemen létrejövő innovációk támogatása, megvalósítása.

Az I2B2 bizottság tagjai az alábbi feladatokat és működési területeket jelölték ki és fogadták el egyhangúlag: egyetemi szabályzatok véleményezése vállalatokkal való együttműködés szempontjából; az egykapus ötletmenedzsment folyamatában már az első szakaszban azonosítani és támogatni az innovációs ötleteket, esetleges szabadalmakat. A jövőre vonatkozóan pedig általános (támogatáshoz kötött) elvárásokat fogalmaznak meg a felmerülő innovációs projektekkel szemben.

A bizottság tagjai: Nagy György, CEO, country manager – Sigma Technology Magyarország Kft.; Molontay Tamás, befektetési igazgató - Széchenyi Alapok; Prof. Dr. Kozlovszky Miklós, NIK dékán, Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola alelnöke, Óbudai Egyetem Dr. Haidegger Tamás, főigazgató, EKIK és Gedeon Tímea, irodavezető, Innovációs Iroda, EKIK.

A bizottság már az első ülésén is egy találmány szabadalmaztatási eljárásának megindításáról döntött. Dr. Eigner György, Siket Máté, és Prof. Dr. Kovács Levente által, 2021. november 3-án beadott „Digitális iker alapú vércukorszint predikciós rendszer” elnevezésű szellemi alkotást a bizottság pozitív elbírálásban részesítette, a szabadalmaztatási eljárás megindítását indítványozta azzal a feltétellel, hogy a feltalálók aktívan együttműködnek a számukra kijelölt üzleti mentorukkal 2022. január 31-ig, hogy a szabadalom beadása megvalósuljon, és kidolgozzanak egy üzleti tervet.

Innovációs szempontból az egyetemeken hatalmas tudásanyag van, ezt támasztja alá, hogy összesen 134 iparjogvédelmi bejelentést regisztráltak az NFKIH által indított Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma program első fordulójában és 517 hallgatói innovációs, startup programot szerveztek a csatlakozott intézmények 15203 fő részvételével. Az egyik legnépszerűbb ötlet pályázat a „Proof of Concept[DHT1] ” (PoC), amely 2021 tavaszán az Óbudai Egyetemen is hatalmas érdeklődés mellett valósult meg az EKIK szervezésében. A hallgatók által benyújtott innovációs ötletek közül végül három projekt került ki nyertesen: a „Filamass” elnevezésű periféria 3D nyomtatók mellé; a SparkTech” szikraforgácsoló berendezés; és a „Releaf” nevű inhaláló eszköz. A PoC projekt a nagy sikerre való tekintettel folytatódik.2022 tavaszán megemelt keretösszegű támogatással és kiterjesztett tematikus fókusszal várják majd a tehetséges ötletgazdákat.

Innovációs siker-történet a „MassVentil[DHT2] ” is, amely civil kezdeményezésként indult, az Óbudai Egyetem karolta fel, helyszínt, infrastruktúrát, szakembereket biztosított a projekt számára. Az összefogás eredményeként, valamint ITM/NKFIH anyagi támogatásával sikeres deszkamodell készült Dr. Kozlovszky Miklós és csapata találmányából. A MassVentil tömeglélegeztető-rendszer attól egyedülálló, hogy egyszerre akár 5-10-20, esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja oldani, védi az egészségügyi dolgozókat, és kórházon kívül, adhoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető. Az egyetem mérnökei fejlesztették ki a világviszonylatban is új vakvezető rendszernek számító vakvezető rendszert, a látássérültek akadálymentes közlekedésének biztosítására. Az elektromos érzékelővel ellátott „Ariadné vakbot” egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel, vagy rezgéssel segíti a tájékozódást. A rendszert sikeresen tesztelték, és szabadalmaztatták.

Az Óbudai Egyetemen 2021 októberétől elindult a Hungarian Startup University (HSUP) program [DHT3] is, amelyik Magyarország első startup felsőoktatási kurzusa. A HSUP célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, közös oktatási platformon keresztül. A HSUP rendezvények nemcsak az egyetem hallgatói előtt nyitottak, hanem más intézményekről is lehet csatlakozni, és felnőttek számára is szerveznek tematikus előadásokat. Bővebb információ: https://hsup.nkfih.gov.hu/

Innovációra, új ötletekre mindig szükség van, akinek tehát van egy jó ötlete, az bizalommal jelentkezhet, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) Innovációs Irodájában, ahol mindenben segítenek az ötlettől a megvalósulásig. Bővebb információ: www.innovacio.uni-obuda.hu
Frissítve: 2022.01.11.

Legfrissebb cikkek