Villamosmérnök-képzés Kaposváron – versenyképes diplomát szerezhetnek a Somogy megyei fiatalok

Az Óbudai Egyetem szoros együttműködésben áll Kaposvárral és hosszú távra tervez – emelte ki Prof. Dr. Molnár András a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikumában rendezett nyílt napon, ahol az intézmény villamosmérnöki képzéséről tájékoztatta a helyi fiatalokat Hajdu Zsolttal, az ÓE Kandó Kálmán Villamosnérnöki Kar tanulmányi osztályának vezetőjével.

Az Óbudai Egyetem egy évvel ezelőtt indított somogyi képzést a MATE Kaposvári Campusa és a Kaposvári Szakképzési Centrum partnereként. A gyakorlatorientált képzés a helyi vállalkozásoknak is fontos erőforrást jelent, hiszen már a képzés során felvehetik a kapcsolatot a mérnökhallgatókkal – fejtette ki Molnár András professzor, aki arról is beszélt, hogy villamosmérnöki képzés tavalyi elindítása csupán egy eleme a kooperációnak. Az összetett rendszer része, hogy az egyetem Tudományos Parkot hoz létre a várossal karöltve. A rektorhelyettes arra is kitért, hogy a képzés során olyan diplomát és szaktudást szerezhetnek a fiatalok, amelyhez versenyképes fizetés is társul. A helyben megszerezhető oklevél anyagi szempontból is előnyös lehet, hiszen képzés idejét nem terhelik például a plusz lakhatási és megélhetési költségek, és a fiatalok nem kényszerülnek elszakadni családjuktól, baráti társaságuktól.



Kaposvár és az Óbudai Egyetem közös célként tűzte ki a régió iparának fejlesztését, illetve a társadalmi felzárkóztatást. Erről Dér Tamás kaposvári alpolgármester beszélt kiemelve, hogy olyan várost szeretnének építeni, amelyet a fiatalok magukénak tudnak, kapnak biztos munkahelyet jó fizetéssel, és a városban otthon érzik magukat. Szeretném, ha minél több fiatal részt venne a helyben biztosított egyetemi képzésekben – tette hozzá az alpolgármester.

Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója fontos feladatnak tartja, hogy térségnek biztosítsák a megfelelő szakemberutánpótlást. Hajdu Zsolt előadásában az Óbudai Egyetem gyakorlatorientált képzésének előnyeit ismertette elmondva, hogy az intézmény keretein belül kimagaslóan jól működik a duális képzés.
Frissítve: 2021.12.17.

Legfrissebb cikkek