Az Óbudai Egyetem 54. Tudományos Diákköri Konferenciája

Az Óbudai Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként 2021. november 17-től szervezte meg az 54. Tudományos Diákköri Konferenciáját, két év után ismét személyes jelenléttel. Összesen 19 szekcióban 159 hallgatónk mutatta be kutatási eredményeit, melyek közül többet díjazott a szakmai zsűri.

A Tudományos Diákköri (TDK) tevékenység mester és tanítvány olyan egyedi, sajátos viszonya, ahol az oktató a leglelkesebb hallgatókat vezetheti be a kutatás (vagy „csak” a mérnöki tevékenység) mélyebb bugyraiba, a hallgató pedig olyan tanártól szerezhet ismeretet, iránymutatást, akit éppen ő választott mentorának, hogy segítse a tudományos munka során. A személyes kapcsolat, a közös munka a tudásátadásnak olyan intenzív lehetősége, amely messze meghaladja, túlszárnyalja a legkiválóbb tantermi előadások értékét is. Talán éppen ez és az eredmények mások felé történő versenyszerű bemutatása biztosítja nyilvánvaló természetességgel azt a kontinuitást, folytonosságot, amely a diákköri tevékenység sok évtizedes sajátja, mozgatórugója.

Szép hagyomány egyetemünkön, hogy minden szemeszterben megrendezzük a TDK konferenciasorozatunkat, ilyenkor, az őszi szemeszterekben a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. Míg a három legutóbbi TDK konferenciát csak virtuális térben volt lehetőségünk megrendezni, idén ősszel végre ismét az Egyetem előadóiban hallgathatták meg diákjaink előadásait a zsűritagok, az érdeklődő hallgatók és oktatók, valamint az eseményt támogató cégek képviselői.

Ki gondolta volna 2019 őszén a jubileumi 50. TDK konferenciánk ünnepélyes eredményhirdetésekor – amit Prof. Dr. Szendrő Péter az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke is megtisztelt jelenlétével – hogy a következő személyes formában tartott rendezvényünkre két évet kell várnunk! November 17-én azonban ismét a megszokott körülmények között értékelték a zsűrik a hallgatói kutatásokat. A zsűritagok a dolgozatok bírálati eredménye, valamint az előadások értéke alapján határozták meg a helyezéseket és a díjakat.

Az ünnepélyes eredményhirdetést hibrid formában rendeztük, a személyes megjelenés mellett online közvetítést is biztosítottunk az érdeklődőknek, hogy mindenki meg tudja tekinteni az eseményt. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Prof. Dr. Molnár András úr, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese köszöntötte a TDK-zó hallgatókat és konzulenseiket, méltatta kiemelkedő teljesítményüket, gratulált minden résztvevőnek. Az Egyetem arany minősítésű vegyeskarának ünnepi műsorát követően Dr. Vámossy Zoltán, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke ismertette a konferencia adatait. A 19 szekcióban ezúttal is megjelentek külföldi hallgatóink, illetve középiskolás diákok munkái is. Az ünnepélyes eredményhirdetés fénypontjaként a díjazottak ismertetésére, és a díjak átadására került sor, a járványhelyzet által indokolt biztonsági intézkedések figyelembevételével.

A részletes eredmények elérhetőek az Egyetem honlapján a TDK aloldalon: http://uni-obuda.hu/tdk/eredmenyek

Köszönjük a Nemzeti Tehetségprogram és a Miniszterelnökség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” című pályázata támogatását, amely lehetővé tette TDK műhelyeink aktív felkészítő tevékenységét (NTP-HHTDK-21).

Frissítve: 2021.12.10.

Legfrissebb cikkek